Mus och tangentbord är något de flesta tar för givet liggandes framför skärmen på skrivbordet. Det fanns dock en tid då musen inte alls var ett lika självklart pekdon.

Åsikterna om vem som egentligen uppfann musen går isär. I Sverige vill man gärna erkänna uppfinnaren Håkan Lans som upphovsman. Det Lans uppfann var visserligen ett pekdon likt det vi idag kallar för mus, men den var annorlunda rent funktionsmässigt. Där var det inte musen i sig som avgjorde styrningen av muspekaren, utan istället ett underlag som kände av pekdonets position och styrde muspekaren därefter.

I resten av världen är det den amerikanska uppfinnaren Dr. Douglas Engelbart som anses vara datormusens fader. Den första prototypen visades upp den 9 december 1968, och använde två stora metallhjul som hade kontakt direkt med arbetsytan. Det är dessa två hjul som senare förminskades och drevs av en kula.

Med åren har konceptet utvecklats med skrollhjul och optisk avläsning. Andra avknoppningar av tekniken är styrplattor som används i nästan alla bärbara datorer.

Trots den höga åldern är datormusen inte utrotningshotad. Logitech rapporterade nyligen att företaget tillverkat över en miljard enheter, och att den nuvarande produktionstakten uppgår till 7,8 miljoner möss i månaden.