Den senaste krympningen skedde i slutet av 2007. Det var då Intel påbörjade massproduktionen av kretsar i 45 nanometer. Nu är det dags för nästa tillverkningstekniska framsteg – 32 nanometer.

Intel använder en utvecklingsmodell som kallas för "tick-tock". Tillverkningstekniken uppgraderas vartannat år med nya processorarkitekturer introducerade åren emellan.

Med 32 nanometer introduceras immersionslitografi. Detta betyder att kiselplattan är nedsänkt i en vätska, vilket möjliggör bättre upplösning. Tidigare har det endast varit luft mellan kiselplattan och litografimaskinens lins.

Den första processorn som tillverkas med den nya tekniken är en krympt variant av Nehalem som kallas för Westmere. Med all sannolikhet kommer 32 nm-varianter av Core i7 att lanseras först.

Förfinad tillverkningsteknik betyder att fler kretsar får plats på samma kiselplatta, vilket kan leda till lägre priser. Dessutom får fler transistorer plats på samma yta. Detta möjliggör ännu mer komplexa designer med allt bättre prestanda.