Grafikkortet heter Chrome 540 GTX och precis som tidigare ligger fokus på multimedia. Den nya toppmodellen bjuder på hårdvaruavkodning av H.264, VC-1 samt MPEG-2, och det finns dessutom inbyggt 7.1-ljud.

De tekniska specifikationerna är till stor del okända. Grafikkortet har 256 MB GDDR3-minne i 850 MHz på en 64 bitar bred minnesbuss. Fler klockfrekvenser än så har S3 ännu inte publicerat.

Trots att det handlar om ett grafikkort i budgetklassen snålar inte S3 på stödet för de senaste grafikstandarderna. Modellen klarar av både DirectX 10.1 och OpenGL 3.0. Konkurrenterna AMD och Nvidia lade till fullt stöd för OpenGL 3.0 alldeles nyligen, och Nvidia har ännu inget grafikkort ute som klarar av DirectX 10.1.

Än så länge har inga prestandatester av Chrome 540 GTX dykt upp på nätet. Tidigare modeller har dock stått sig relativt väl mot de mer kända tillverkarnas grafikkort i de lägre prisklasserna. S3 vill dock poängtera att det inte handlar om någon renodlad budgetmodell, utan att multimediafunktionerna höjer grafikkortet över mängden.

Our new Chrome 540 GTX card brings features usually found only in enthusiast grade products to mainstream users, making the latest innovative technologies available to all.

S3 Chrome 540 GTX har anslutningar för dual-link DVI, HDMI och Displayport. Modellen dyker förmodligen inte upp i svenska butiker, men på andra sidan Atlanten beräknas priset hamna på cirka 50 USD.

Källa: S3.