För ungefär en månad sedan upptäckte en koreansk datorentusiast att den avstängda kärnan i Phenom II X3 kan aktiveras i efterhand. Dessa trekärniga processorer är egentligen Phenom II X4 där en (trasig) kärna har stängts av.

Nu talas det om ett nytt hack, men denna gång gäller det hela cacheminne. De kraftfullaste Phenom II X4 säljs med 6 MB L3-cache. Minnet är en relativt stor del av processorn, och vid tillverkningen händer det ofta att just denna del drabbas av defekter. Istället för att kassera de skadade kretsarna avaktiverar AMD en del av minnet och säljer processorn som Phenom II X4 800 med fyra megabyte cache.

En datorentuasist rapporterar nu hur ett Asrock-moderkort spontant aktiverade det avstängda cacheminnet, vilket gav en prestandaökning. Detta möjliggjordes av ett buggigt BIOS, precis som i fallet med den upplåsta kärnan. Genom att rensa CMOS försvann dock det nytillgängliga minnet igen.

Hittils är informationen sparsam om vilka exemplar av Phenom II 800 som kan "låsas upp". När det gäller Phenom II X3 och en extra kärna är det endast vissa exemplar som inte kraschar av upplåsningen, och det är mycket möjligt att samma sak även gäller för storebror X4.

Källa: XTReview.