Två nya dokument har läckt ut till pressen. Det ena handlar om bärbara plattformar som som är planerade till perioden 2009-2010 och det andra dokumentet om tillhörande styrkretsar.

Senare under 2009 lanserar AMD plattformen Tigris i mellanklassen. Denna består av en tvåkärnig processor, DDR2-minne och Mobility Radeon HD 4000. Datorn bygger vidare på plattformen Puma, som lanserades i mitten av 2008 som ett svar på Intels Centrino 2.

År 2010 kommer AMD att uppgradera Tigris. Den nya plattformen heter Danube och har en ny processor baserad på Phenom II-arkitekturen. Processorn har upp till fyra kärnor och stöd för DDR3-minne.

Information om grafikkortet i Danube är bristfällig – det enda som avslöjas är kodnamnet Manhattan. Detta handlar eventuellt om Mobility Radeon HD 5000, nästa generation grafikkort med DirectX 11-stöd.

Är 2011 kommer DirectX 11 även till integrerad grafikdelar. Då lanseras plattformen Sabine med den mytomspunna Llano-processorn. Llano är den mobila versionen av Orochi, och har DX11-grafikkortet inbyggd i processorn.

Andra intressanta nyheter i Sabine är styrkretsen i SB900-serien. Den bjuder på USB 3.0 och dessutom inbyggd DAC. Mer information om datorerna och styrkretsarna dyker förmodligen upp inom kort.

Källa: Expreview.