PhysX kallas Nvidias fysiksystem som gör det möjligt för grafikkortet att avlasta processorn i krävande beräkningar som partikeffekter och gravitation. Mjukvaran fungerar dock endast med företagets egna grafikkort i Geforce-serien, men detta går till viss del att komma runt.

En funktion som blivit populär på senare tid är att använda ett dedikerat grafikkort endast till PhysX och ett annat för att rendera 3D. Detta har gjort det möjligt att kombinera ett Radeon och ett Geforce i samma datorsystem, där det förstnämnda används för grafiken och det sistnämnda för fysiksystemet.

Nu rapporterar användare världen över att detta inte längre är möjligt. Nya drivrutiner (version 186 och senare) från Nvidia känner helt enkelt av om ett grafikkort från en annan tillverkare är närvarande och stänger då av systemet. En talesperson på Nvidia förklarar situationen.

Nvidia performs extensive Engineering, Development, and QA work that makes Physx a great experience for customers. For a variety of reasons - some development expense some quality assurance and some business reasons Nvidia will not support GPU accelerated Physx with Nvidia GPUs while GPU rendering is happening on non- Nvidia GPUs.

Enligt grafikkortstillverkaren finns det flera anledningar till att företaget nu stoppar PhysX i datorer med Radeon, men främst handlar det om ett affärsbeslut. Nvidia vill helt enkelt inte bistå datorer med grafikkort från AMD med en funktion som kostat mycket pengar att utveckla.

Källa: HardOCP.