När Radeon HD 5800-serien lanserades i mitten av september stod det klart att AMD är först ut med grafikkort för DirectX 11. Som förväntat presterar de nya grafikkorten bra – allt medan Nvidia fortfarande filar på motdraget.

För ovanlighetens skull har Nvidia lyckats hålla locket på när det gäller specifikationerna för nästa generations Geforce. Nu har vissa detaljer dock börjat bubbla upp till ytan. En person som arbetar på Nvidia har läckt ut en suddig skärmdump som beskriver kretsen GF100.

Trots att skärmdumpen är censurerad går det att tyda en del information. Mest intressant är att den nya grafikprocessorn innehåller mer än tre miljarder transistorer. Det är 50 procent mer än AMD:s motsvarighet i Radeon HD 5870, en av de mest komplicerade kretsarna i mänsklighetens historia.

Skärmdumpen avslöjar även att GF100 kommer att bjuda på 384-bitars minnesbuss vilket kombinerat med GDDR5 ger rejäl bandbredd. I jämförelse har Radeon HD 5800-serien 256-bitars bussbredd.

Nvidias nästa grafikprocessor i prestandaklassen har tidigare varit känd som GT300. Ett annat kodnamn som cirkulerar är Fermi. Om GF100 och Fermi är samma krets är ännu inte bekräftat även om det mesta pekar på det.

Källa: VR-Zone.