I slutet av juni ålades internetoperatören Ephone att lämna ut uppgifter om en användare i enlighet med den omdiskuterade IPRED-lagen. Bakgrunden var en gemensam anmälan från fem bokförlag angående en server där 27 ljudböcker gjorts tillgängliga för nedladdning.

Ephone valde att driva ärendet vidare och överklagade domen till hovrätten. Företaget motiverade beslutet med att bevisningen haltade, ljudboksförlagen kunde inte visa att någon annan än Antipiratbyråns representanter varit inne på servern.

Idag kom hovrättens beslut vilket innebär att tingsrättens dom ogillas. Rätten anser inte att det visats sannolika skäl för upphovsrättsintrång och friar därmed Ephone från kravet att lämna ut de önskade uppgifterna.

Beslutet grundar sig i att den aktuella servern varit lösenordsskyddad och att någon utredning huruvida inloggningsuppgifterna spridits inte har genomförts. Rättens åsikt är att det inte är klarlagt att uppgifterna varit allmänt tillgängliga, något som anses vara kärnfrågan i hela utredningen. Hovrättsrådet Ulrika Ihrfelt kommenterar:

Vi har gjort bedömningen att det inte visats sannolika skäl för att materialet varit tillgängligt för allmänheten. Det har också varit möjligt att det bara varit en sluten krets som haft tillgång till de här ljudboksfilerna.

Beslutet fattades av fyra domare med röstresultatet 2–2. Avgörandet fälldes av ordförandes utslagsröst. Hovrättens dom kan överklagas till högsta domstolen.

Källa: DN.