Prestanda: Överklockning

Som vanligt vill vi givetvis koppla lite prestandasiffror till de förhöjda klockfrekvenserna som skruvades upp på föregående sida. Nedan följer ett antal utvalda tester där dels båda modellerna representeras i sitt grundutförande samt överklockade.

Siffrorna som ramlar in visar fina förbättringar, och bäst klockande A8-3870K presterar i linje med gamla flaggskeppet Phenom II X4 980. Minnesvärt är att det handlar om gratis extraprestanda med ganska enkla handgrepp, något som inte är möjligt med Intels alternativ i samma prisklass.

Tyvärr medför spänningshöjningarna att processorerna förbrukar en hel del extra energi. Faktum är att båda modellerna landar över Phenom II X4 980 på den fronten, vilket knappast är smickrande med 32 nm-arkitektur under huven.

När det externa grafikkortet monteras bort och den integrerade grafiken får sträcka på benen handlar det efter överklockning om strax över 20 procent bättre prestanda. Det är visserligen ingen världsomvälvande förbättring, men ändå tillräckligt för att lyfta exempelvis Civilization V till mer spelbar prestanda.

Även här är det dock på bekostnad av strömförbrukning, vilken är aningen kontraproduktivt. Målgruppen för AMD A-serien är i många fall ett hyfsat energisnålt system där den integrerade grafiken kan glänsa, men med en energiförbrukning över 200 watt handlar det om mycket värme att leda bort.