Prestanda: Överklockning

Som vanligt vill vi givetvis koppla prestandasiffror till de ökade klockfrekvenserna som presenteras på föregående sida. Nedan följer ett ett antal utvalda tester med båda exemplar överklockade samt i deras grundutförande som referens.

Som synes finns det goda prestandavinster att hämta vid överklockning av Ivy Bridge-E, i synnerhet i kombination med flertrådade applikationer. Med processorn uppskruvad till 4,5 GHz presterar den genomgående cirka 20 procent bättre än sitt oklockade dito.

I spel är skillnaderna inte lika uppenbara, men överklockningen ger ändå en viss fördel i processortunga Hitman: Absolution. I den höga upplösningen är skillnaden inte mer än 7 procent med klockfrekvensen uppskruvad till 4,5 GHz. Desto större prestandavinst syns i den låga upplösningen, där vårt överklockade exemplar presterar cirka 18 procent bättre än Core i7-4960X med standardfrekvenser.

Med spänningshöjningar och högre klockfrekvens kommer givetvis även högre energiförbrukning. Som synes i tabellen ovan landar våra överklockade exemplar 110 watt över det oklockade under belastning, vilket är en avsevärd ökning. Det är dock inte katastrofalt på något sätt och i jämförelse med överklockade Sandy Bridge-E är det rent ut sagt ganska trevliga siffror som uppvisas.