Prestandaindex

För att underlätta för alla läsare sammanställer SweClockers resultaten i ett normaliserat prestandaindex, vilket snabbt ger en överblick runt hur olika grafikkort presterar mot varandra. Samtliga speltitlar vägs in för resultatet, och referensmodellen Radeon HD 7970 GHz Edition står till tjänst som index 100.

Tabellerna för artikeln är aktuella vid publiceringstillfället, men kontinuerligt testande gör att spelplanen ofta förändras i efterhand. För enkelhetens skull finns en aktuell version av SweClockers prestandaindex alltid tillgänglig via separat artikel.

Senaste revisionen av SweClockers prestandaindex

index.png

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellen är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

Med samtliga speltester normaliserade och samlade i ett index kan vi konstatera att prestandakronan för snabbaste grafikkort med en enskild GPU återvänder till Nvidia efter en kortare visit hos det röda laget. Geforce GTX 780 Ti presterar i snitt dryga 8 procent bättre än AMD:s flaggskepp Radeon R9 290X i upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. Vidare kan nykomlingen även erbjuda cirka 9 procent bättre prestanda än Geforce GTX Titan samtidigt som det utpresterar Geforce GTX 780 med 17 procent.

Även i den högre upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar är det Nvidia som går segrande ur striden – om än med något mindre marginaler. Geforce GTX 780 Ti tar plats som världens snabbaste grafikkort med en enskild grafikprocessor och utpresterar AMD:s Radeon R9 290X med nästan 7 procent. Återigen visar nykomlingen ungefär 9 procent bättre prestanda över Geforce GTX Titan medan prestandavinsten över lillebror Geforce GTX 780 landar på 18 procent.