Under förra året påbörjade Corsair utrullningen av sin uppfräschade Obsidian-serie, där de gamla modellerna från bland annat 2009 ersattes av mer moderna varianter. I samma veva passade även företaget på att bredda serien med fler storlekar, vilket har resulterat i ett spann från giganten 900D till minstingen 250D.

Det finns dock en storleksklass som inte täckts in i den nya Obsidian-serien, nämligen den klassiska miditowern. Många entusiaster, inklusive undertecknad, blev något besvikna när Corsair ersatte sin storsäljare 650D med det betydligt större chassit 750D. Detta tänker nu företaget rätta till med den nya modellen Obsidian 450D – ett renodlat miditower för entusiaster.

IMG_9133.jpg
IMG_9137.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

210 × 494 × 497 mm

Vikt

-

Material

Stål, aluminium

5,25"-platser

2 st.

3,5”-platser

3 st.

2,5”-platser

5 st. (varav 3 st. delar vaggor med 3,5")

Fläktplatser

5 st. 120 mm (alt. 4 st. 140 mm), 2 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 140 mm AF140L, 1 st. 120 mm AF120L

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Lägsta pris

Obsidian 450D är ett relativt nätt miditowerchassi, som med sina mått på 210 × 494 × 497 mm utan problem ryms i exempelvis Ikeas populära datorhållare. Chassits yttre designelement kommer direkt från bröderna i den nya Obsidian-serien, vilket innebär en stomme av stål och en front av borstade aluminiumplattor. Just modellen vi kikar på idag pryds även av ett akrylfönster på den vänstra sidopanelen, och det är i dagsläget osäkert om det kommer en variant utan fönster.

IMG_9134.jpg
IMG_9135.jpg
IMG_9136.jpg

En snabb titt på chassits framsida avslöjar dock en stor skillnad i hur modellen tar in frisk luft i jämförelse med övriga Obsidian-serien. För att öka luftgenomsläppet har Corsair valt att stansa ut ventilationshål direkt i frontpanelen samtidigt som denna har bestyckats med ett fläktfilter. Bakom denna sitter två förmonterade 140 mm-fläktar ur företagets AF-serie.

IMG_9146.jpg

Corsair har inte vågat slopa 5,25-tumsplatserna på 450D men väljer åtminstone att decimera dessa till totalt två stycken. Ovanför syns lättåtkomliga portar i form av dubbla USB 3.0-portar samt mikrofoningång och hörlursutgång.

IMG_9147.jpg
IMG_9148.jpg

Modellens topp täcks av ett rejält fläktfilter som hålls fast med magneter. Under detta syns monteringspunkter för antingen tre 120 mm- eller två 140 mm-fläktar. Detta öppnar givetvis även upp för radiatormontering i toppen, med stöd för enheter upp till hela 360 mm på längden.

IMG_9145.jpg

Chassits botten är även det utrustat med ett fläktfilter, som i det här fallet täcker både nätaggregatet och de ytterligare fläktplatserna som återfinns där. Filtret sitter fast med magneter och kan lossas från sidan till skillnad från tidigare lösningar där detta måste dras ut bakåt.

IMG_9139.jpg
IMG_9143.jpg
IMG_9144.jpg

Med sidopanelerna avtagna möts vi av ett relativt kompakt men städat inre, där chassits stomme baseras på en kraftigt modifierad version av den som användes till företagets modell Carbide 330R. Stöd finns för moderkort upp till formfaktorn ATX, tillsammans med de mindre Micro ATX och Mini ITX. Utrymme finns även för grafikkort med längder upp till 430 mm, processorkylare upp till 165 mm på höjden samt de flesta entusiastklassade nätaggregaten på marknaden.

På lagringsfronten kommer 450D med en ensam lagringsbur med vaggor för totalt tre lagringsenheter. Dessa vaggor kan husera antingen 3,5-tumsenheter, som fästes med vibrationsdämpade snabbfästen, eller 2,5-tumsenheter som skruvas fast underifrån. Denna lagringsbur kan även plockas ur helt och hållet alternativt kompletteras med ytterligare en bur för totalt sex lagringsplatser i huvudkammaren.

Ventilationsmässigt har Corsair gått "all in" med Obsidian 450D, där hela chassit är sprängfyllt av fläktplatser. Förutom de tre medföljande fläktarna finns det plats för ytterligare fem fläktar. Tanken här är inte helt oväntat ett gediget stöd för radiatormontering, där det finns plats för en 360 mm i toppen, en 280 mm i fronten samt en 240 mm i botten. De två sistnämnda placeringarna kräver dock att lagringsburen monteras bort.

IMG_9140.jpg
IMG_9142.jpg

Baksidan av moderkortsplåten erbjuder ett utrymme på cirka 22 mm, vilket i kombination med de många genomdragningshålen borde göra kabeldragningen relativt smärtfri. På denna sida återfinns även plats för två 2,5-tumsenheter, vilket kan vara praktiskt om man har monterat bort lagringsburen i huvudkammaren.

Testresultat och sammanfattning

Vi har vant oss vid en ganska hög lägstanivå från Corsairs Obsidian-serie och nykomlingen 450D lever utan problem upp till våra förväntningar när det kommer till kvalitetskänsla och passform på insidan. Samtliga komponenter faller på plats som en dans, utan inslag av skevhet, skurna fingrar, eller dåliga skruvgängor.

IMG_9203.jpg

Corsair har gjort ett bra jobb med att hitta en alldeles lagom storlek för 450D, och även om chassit "bara" sväljer ATX-moderkort så finns det goda marginaler att manövrera inuti modellen även med alla komponenter på plats. Detta inkluderar lättåtkomliga genomdragningshål för kablar samt tilltaget utrymme i chassits topp som även sväljer lite tjockare radiatorlösningar (38 mm).

IMG_9206.jpg

På ventilationsfronten bjuder modellen på väldigt god flexibilitet, med massa ytterligare fläktplatser att fylla upp. Dock har även chassit i sitt grundutförande en trevlig uppsättning av fläktar som på ett fullgott sätt kyler både grafikkort och processorkylare. Den som inte är i behov av 3,5-tumsenheter kan dessutom plocka bort lagringsburen för att ytterligare bättra på ventilationen vid lösningar med flera grafikkort, samt öppna upp för ytterligare radiatorplatser.

IMG_9204.jpg
IMG_9205.jpg

Utrymmet på baksidan sväljer utan problem mängder av kablar, och de många genomdragningshålen gör det till en smal sak att få till en snygg och städat kabeldragning i 450D. Corsair är knappast först med att placera ytterligare 2,5-tumsplatser på moderkortsplåtens baksida, men det är ett välkommet tillskott i modellen som ett alternativ till de som inte vill använda sig av stora hårddiskar överhuvudtaget.

På något sätt känns det dock som att hela Obsidian-seriens utveckling har stagnerat något sedan den startades om för ganska exakt ett år sedan. Corsair tar gärna den säkra vägen utan att sväva ut design och funktionsmässigt, vilket inte är något fel i sig men fortfarande ofrånkomligt tråkigt.

Den gamla trotjänaren Obsidian 650D erbjöd både en integrerad fläktkontroller och smarta snabbfästen för sidopanelerna, något som lyser med sin frånvaro på 450D. Med tanke på de många fläktplatserna i chassit hade det verkligen varit trevligt med någon form av central att koppla in dessa till för enkel styrning. Vi trilskades även en del med chassits sidopaneler, som ofta inte ville haka på plats ordentligt utan lite ytterligare handpåläggning.

Med detta sagt är det dock svårt att inte kalla Obsidian 450D för ett utmärkt chassi. Modellen fyller igen ett viktigt storleksgap i Obsidian-serien på ett tillfredsställande och effektivt sätt. Med en prislapp på cirka 1 100 kronor är modellen ett väldigt bra alternativ till exempelvis NZXT H440 för den som inte är särskilt ljudkräsen och i behov av riktigt bra ventilation.

Med imponerande ventilation och goda expansionsmöjligheter för sin storlek är Corsair Obsidian 450D ett utmärkt chassi.

Fördelar:

  • Väldigt bra passform och kvalitetskänsla

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Väldigt bra ventilation

  • Lättarbetat

Nackdelar:

  • Ingen fläkthubb/kontroller

  • Bångstyrig montering av sidopanelerna

Pris vid publicering: 1 100 kr
Lägsta pris: