Skärmen i praktiken

När det kommer till spel och att köra i 120 eller 144 Hz är det ingen tvekan om att Benq XL2420Z är en underbar skärm! Vi får precis den upplevelse vi väntar oss och skärmen håller en kvalitet som närmast kan jämföras med Asus ROG Swift PG278Q och Eizo Foris FG2421. Två skärmar som ligger högre i pris, men även erbjuder extrafinesser såsom Asus-skärmens G-Sync och större pixelmatris.

Beroende på vilka krav du ställer och vad du försöker uppnå kan Benq XL2420Z vara precis rätt skärm för en lägre summa pengar jämfört med dessa skärmar. Undertecknad kan i alla säga att har du väl fått smaka på spel i 120 eller 144 Hz är det svårt att backa tillbaka – oavsett skärm. Här är det från Benq:s sida inget annat än en utmärkt spelupplevelse!

Ingen allroundskärm

Vad Benq XL2420Z däremot saknar är användningsområdet utanför spelandet. Som arbetsskärm eller helt vanlig allroundskärm för webb och film är den medioker och inte bättre än någon annan TN-skärm för halva priset eller lägre.

Panelens 6-bitars hantering och FRC-bearbetning, för att skapa fler nyanssteg, innebär att bilden hela tiden är rörelse. Det yttrar sig på olika sätt vid olika uppdateringsfrekvenser. Som lugnast och stabilast är skärmen vid 60 Hz och vid 120 eller 144 Hz uppstår olika typer av interferensmönster, som i kombination med att dina ögon rör sig kan bli tämligen störande. Till exempel så kallad ”crosshatching”, där det tycks finnas ett svagt diagonalt rutmönster, typ Cloetta Kexchoklad, över bilden. Har du väl lärt dig se detta mönster är det svårt att låta det bli osett igen.

Benq XL2420Z är därför ingen rolig skärm i övrigt och undertecknad blev efter ett par timmars arbete rejält grusig i ögonen. Lägg därtill att skärmen är buggig och lite halvklumpig i handhavandet.

Firmware-frågan

Detta kanske kan ändras med ny mjukvara till skärmen? Dagens elektroniktillverkare har ju en tendens att skeppa prylarna först och (i bästa fall) åtgärda buggarna senare. På något märkligt vis lyckas de övertyga en och annan glad entusiast om att detta med firmware-uppdaterande är någon slags förlängd kundservice.

BenQ_XL2420Z_service_meny.jpg

Ja, det visar sig att vi har version 1 på exemplaret och version 2 ger också möjlighet att köra det avancerade verktyget från Blurbusters, för den som vill tweaka Lightboost-finessen till önskad precision. Nu kunde vi inte testa detta eftersom uppdateringen av firmware kräver specifik hårdvara. Lösningen är att på egen bekostnad skicka in skärmen till Benq eller (också på egen bekostnad) ta den till en serviceverkstad, som erbjuder denna uppdatering.

Benq är medvetna om detta och har en officiell förklaring till det hela.

Glöm kalibrering

Skärmens gamma ger en tonkurva som är för mörk i mellantoner och för ljus i det som ska vara skuggor. Kanske fungerar detta som en fördel i spel, men för normal bildåtergivning är det mest en märklig karaktär på bild och grafik. Att vinkla skärmen hjälper med ljusare eller mörkare bild och huruvida du tycker Benq XL2420Z överlag är för ljus eller mörk handlar främst om betraktningsvinkeln. Rakt framifrån i rät vinkel är tonkurvan i alla fall fel. Det blir inte rätt.

En lösning kan vara profilering. Det som ofta och missvisande kallas för kalibrering, där du använder en mätare och programvara. Detta skapar en ICC-profil, som talar om för grafikkortet för hur den ska kompensera för felen i skärmen. Med så stora fel som det är hos XL2420Z och dess tonkurva kommer det bli stora justeringar från grafikkortets sida, och detta ger ofta en försämrad bild.

Det finns en gräns för vad man kan åstadkomma och effekten riskerar istället bli mer bandning, posterisering i svärtan, där Benq XL2420Z redan är långt ifrån perfekt.

Likväl kan detta också vara förgäves. När vi testade skärmen upptäckte vi olika mätvärden från dag till dag och från timme till timme. Bilden förändras alltså med tiden. Efter en timmes drift hade gamma förändrats och bilden blev ännu mörkare i karaktären. I ett sådant läge är det meningslöst att försöka lösa detta med ICC-profiler och liknande.

BenQ_XL2420Z_drift_before.png
BenQ_XL2420Z_drift_after.png

Mätningen över hur gamma och gråskala förändras under tiden skärmen är igång (bild 1) och efter en timmes drift (bild 2). Det är alltså mer eller mindre meningslöst att försöka kompensera avvikelserna med hjälp av mätverktyg, när skärmen hela tiden förändrar sin återgivning.