Slutsats

Benq XL2420Z handlar om spelupplevelsen från första till sista stund. Där gör skärmen precis det vi vill att den ska göra, med i princip obefintlig latens och 120 eller 144 Hz uppdateringsfrekvens i närmast perfekt skärpa. Benq XL2420Z är en klockren spelskärm av den sort man saknar när man måste lämna den och återgå till sin gamla släpiga sextiohertzare.

BenQ_XL2420Z_produkt_side_high.jpg

Denna skärm är heller inte mer än just detta och den har ingen given plats för annat än spelandet. Som arbetsskärm är den påfrestande och är på nivå med de TN-baserade skärmarna i budgetklass som gett paneltypen ett så dåligt rykte. En småflimrig, rätt märklig karaktär av svårhanterad betraktningsvinkel, som på det stora hela ger en rätt ansträngande bild. Trötta ögon är ett faktum.

De närmaste vi tidigare testat är Asus ROG Swift PG278Q och Eizo Foris FG2421. Dessa skärmar är visserligen dyrare, men fungerar som allroundskärmar med behagligare och bättre bildkvalitet i även andra sammanhang än spel.

Benq XL24020Z är också allt annat än klockren som produkt betraktat. Testexemplaret är buggig, med oväntade språkbyten till kinesiska, och handhavandet är inte helt genomtänkt. Vid ett par tillfällen nollställde skärmen sig själv och återgick till fabriksinställningarna. Även frågetecknen kring olika firmware-versioner kan säkert verka avskräckande för en del.

Är den då värd att köpa? Benq XL2420Z är en specialistskärm, en skärm för dig som till hundra procent prioriterar spel och har både intresset och tiden till att greppa tag om produktens egenheter. Är du ute efter en trevlig allroundskärm med spel som bara ett av flera tilltänkta användningsområden? Nja, då är Benq XL2420Z ingen bra kompis på skrivbordet.

Fördelar:

  • Extremt låg latens

  • Klarar upp till 144 Hz

Nackdelar:

  • Medioker skärm för annat än spel

  • Buggig

Cirkapris vid publicering: 3 390 kronor
Lägsta pris: