Överklockning och strömförbrukning

Metoden att överklocka Lynnfield liknar till mångt och mycket den för Core i7 900-serien med BCLK som främsta verktyg. Eftersom det för tillfället råder stor brist på eftermarknadskylare som passar den nya sockeln väljer vi i detta fall att hålla oss till den medföljande processorkylaren och standardspänningen 1,184 volt.

Resultaten visar att både Core i5 750 och Core i7 870 har en hel del att ge direkt från kartongen. I båda fallen går det att höja klockfrekvenserna närmare 700 MHz och samtidigt hålla temperaturerna i schack – och detta med Intels klena standardkylare! Det finns med andra ord utrymme för en hel del överklockning, något som vi kommer tillbaka till framöver.

Strömförbrukning

Systemens totala strömförbrukning mäts vid inaktivitet och sedan vid hög belastning med hjälp av 3DMark Vantage.

En snabb titt på siffrorna visar att Bloomfield och Phenom II 965 är törstiga processorer. Alla tre huserar på 380 watts-gränsen vid full belastning medan förbrukningen faller till ungefär hälften när processorn inte har någonting att göra. Här utmärker sig Phenom II 965 genom att vara ungefär 20 watt snålare vid låg belastning.

När det gäller Lynnfield ser siffrorna betydligt bättre ut. Den nya processorn klarar till och med av att vara effektivare än Core 2 Quad Q9550 trots att den sistnämnda modellen både har lägre klockfrekvens (i fallet Core i7 870) och saknar inbyggd nordbrygga. Intel har med andra ord arbetat med att få ned strömförbrukningen och lyckats med den uppgiften.