Handhavande och funktioner

acer_xv_produkt_04.png

Normalt är Acers Nitro-serien en enklare form av skärmar. I detta fall är det robustare och rejälare samtidigt som man förlorar (eller slipper) funktioner som RGB-belysning och liknande. Alla tre använder samma höj- och sänkbara stativ med pivotfunktion. Ett bra och stabilt stativ som inte är i vägen. Designen är en så kallad ramlös design med cirka 7 mm runt om kanterna och en tunn list.

Det finns inbyggda högtalare av absoluta sämsta sorten om man skulle vilja använda det. Mute-knappen var det första vi letade fram i menyerna. USB-hubb finnes med två utgångar på undersidan och två på vänster kort sida.

acer_nitro_anslutningar_2.jpg

XV253QX och XV253QP har två mindre syskon i form av Nitro VG252QX och VG252QP där det är samma egenskaper hos bilden. Men utformning och stativ är enklare med en fast kort fot. USB-hubben är också borta. Dessa två modeller kan vara ett alternativ ifall man vill pressa ner sin budget mer. Det finns dock ingen enklare variant av XV273X utan där finns istället modellen XV273U som ger 1440p-upplösning och 165 Hz. Denna modell verkar dock inte listas hos svenska återförsäljare.

XV273X har full kapacitet på Displayport

Bildanslutningarna är 1 st. Displayport och 2 st. HDMI som beskrivs som ”HDMI 2.0”. Vi hade problem med XV253QX som inte vill fungera normalt via HDMI utan identifierar sig som en DVI-skärm med 1 024 × 768 pixlar. Vi hade faktiskt problem med att få fungerande bild på HDMI via AMD-kort (ett RX 5700XT) medan Nvidia-kortet fungerade som väntat förutom med XV253QX.

acer_xv253qx_hdmi_fail.jpg

XV253QX är också begränsad i sin bandbredd över Displayport och kan därför inte köra sina 240 Hz med HDR och 10 bitars RGB-signal. Vi måste ställa ned till 4:2:2-subsamplade färger för att köra 240 Hz och HDR. Detta leder till mjukare grafik och en del färgskiftningar. Det kanske sak samma då HDR400-nivån är rätt meningslös. För lillebror XV253QP är detta inget problem vilket är väntat då 144 Hz inte slår i taket på något sätt för vare sig Displayport eller HDMI.

XV273X har inga som helst begränsningar utan kör 240 Hz med 10 bitars RGB som det förväntas göra. Över Displayport då. HDMI i sig självt är fortfarande begränsat till 18 Gbps och kan inte köra 240 Hz med 10 bitars RGB-signal.

Jämn och uniform bild

Menyerna är snabba och tydliga med joysticknavigering på höger baksida. Det finns snabbknappar till det viktigaste funktionerna likt ljusstyrka och det går snabbt att ändra. Vilket man måste göra eftersom växling från HDR-läge alltid lämnar skärmarna på maximal ljusstyrka med brightness 100.

acer_xv253qx_reflex.jpg

Reflexfiltret är fungerande men inte anmärkningsvärt. Det dämpar reflexer med en matt yta och är inte påträngande. Men det plockar likt matta filter upp ganska mycket om av omgivningsljuset som blir till gulbruna blänk vid varmtempererad inomhusbelysning.

Kontrastförhållande är bra för IPS runt 1 100–1 200:1 och med en jämn och uniform svärta. Inget av exemplaren har någon betydande blödning i kanterna. IPS Glow finns som väntat och det dyker upp som en grå, silvrig hinna i vinkel.

Videon har exempel på hur IPS Glow ser ut.