Test: Upplåst strömbudget

Moderna processorer har i princip alltid en bestämd strömbudget att förhålla sig till, och detta gäller även Ryzen 5000-serien. De nya modellerna ärver parametrarna rakt av från Ryzen 3000-familjen, vilket innebär att processorer med en specificerad TDP på 105 W har en strömbudget på 142 W medan modeller som bär TDP-märkningen 65 W har en lägre strömbudget på 88 W.

Strömbudgeten är en av parametrarna som dikterar hur högt processorn kan lägga sig klockfrekvensmässigt, och är inte alltid en begränsande faktor. Vid kraftigt flertrådad belastning, när samtliga kärnor arbetar för fullt, är det dock vanligt att man slår i strömbudgeten och får sänkta klockfrekvenser som resultat. Detta är särskilt fallet med Ryzen-modeller som har tolv eller fler kärnor.

Ryzen-processorernas strömbudget är dock inte satt i sten utan kan modifieras av användaren. Via funktionen Precision Boost Overdrive (PBO) kan man istället överlåta effekt- och strömbegränsningarna till att dikteras av moderkortet, vilket innebär att dessa kan justeras uppåt rejält ställt mot AMD:s fabriksinställningar. I denna sektion tänkte vi därför lyfta strömbudgeten för de båda processorerna och se vad som händer med klockfrekvenserna, prestandan och effektuttaget.

Då åttakärniga Ryzen 7 5800X inte slog i sin strömbudget under någon av våra tester väljer vi att exkludera den modellen här. För Ryzen 5 5600X är fallet dock det motsatta, där processorn ofta hålls tillbaka av sin specificerade strömbudget när kraftigt flertrådade arbetslaster står på menyn.

Intressant nog är modellens specificerade strömbudget annorlunda mot den vi sett för AMD:s processorer i Ryzen 3000-serien. Vanligtvis brukar modeller med en TDP på 65 W ha en strömbudget på 88 W, men i fallet Ryzen 5 5600X ligger denna en bit längre ned på 76 W. Det bör med andra ord göra en del skillnad både när det kommer till klockfrekvenser och flertrådad prestanda när vi låser upp strömbudgeten.

Som väntat ser vi ett märkbart uppsving i klockfrekvens när vi kör en flertrådad belastning med strömbudgeten upplåst. Ryzen 5 5600X ligger på cirka 4,3 GHz under en tung flertrådad arbetslast ur kartong, och utan sin begränsande strömbudget svingar frekvensen upp till strax ovanför 4,5 GHz.

Den ökade klockfrekvensen ger även ett avtryck i prestandan. I det flertrådade testet i Cinebench ser vi hur den upplåsta strömbudgeten ger oss lite dryg 6 procent högre prestanda.

Även i Handbrake syns ett uppsving i prestanda, där den upplåsta modellen ökar renderingsfrekvensen med cirka 5 procent.

I Blender syns liknande resultat som Handbrake, där vi här minskar tiden det tar att rendera bilden med 5 procent när processorns strömbudget låses upp.

Då processorns strömbudget inte är en begränsande faktor vid spelande är resultaten i princip identiska i både Battlefield V och Far Cry: New Dawn i upplösningen 720p.

Detsamma kan sägas om spelande i 1080p. Strömbudgeten är helt enkelt inte en begränsning vid denna typ av belastning och därför finns det inga prestandavinster att hämta.

Upplåst strömbudget kan som bekant ge tydliga avtryck i effektuttaget, och detta är även fallet med Ryzen 5 5600X. Systemet drar här 45 W mer under flertrådad belastning när strömbudgeten är lyft.