Överklockning

Överklocking av processorer och grafikkort har under de senaste åren allt mer börjat spela ut sin roll, detta i takt med att kretstillverkarna lämnar mindre åt slumpen och pressar kislet till sitt yttersta redan från fabrik. I kombination med senaste snittets turbofunktioner finns det därtill en stor risk att man klipper prestandatopparna vid lätt trådade laster när man går in och sätter manuella frekvensnivåer.

När det kommer till Ryzen 5000-serien ser funktioner för överklockning densamma ut som för Ryzen 3000-processorerna. Detta innebär att det finns möjlighet att att reglera multipeln per CCX-kluster men dock inte per kärnbasis. Då Ryzen 5000-serien har konsoliderat sina CCX-kluster till ett per CCD-krets, innebär detta i praktiken att det finns något sämre finkornighet i överklockningen ställt mot Ryzen 3000 som hade två CCX-kluster per CCD-chiplet.

För vårt eget överklockningsäventyr håller vi det enkelt och satsar på en klassisk all-core-höjning via multipeljustering i moderkortets BIOS. Kylaren byts här ut från ett luftdito till den slutna vattenkylningslösningen Corsair Hydro H115i Pro med fullt fläktpåslag. Vi siktar i vanlig ordning på nivåer som kan uppnås utan våldsamt spänningspåslag samtidigt som den förhöjda frekvensen ska vara stabil genom hela testsviten.

5800x_oc.png

Med siktet inställt på en spänningsnivå mellan 1,3 och 1,4 V påbörjar vi överklockningen av åttakärniga Ryzen 7 5800X. Inledningsvis såg 4,8 GHz ut att vara möjligt, men efter en längre tids belastning stötte vi på patrull med stabiliteten. Istället fick klockfrekvensen skruvas ned ett snäpp, vilket placerade modellens samtliga kärnor på 4,7 GHz vid en spänning på 1,335 V.

5600x_oc.png

Upplevelsen med Ryzen 5 5600X kan beskrivas som mycket likartad den hos Ryzen 7 5800X. Vårt exemplar gick nästan att köra i 4,8 GHz över samtliga kärnor, men under längre tids belastning dök dock instabiliteten upp. Istället fick det även för denna modell bli 4,7 GHz med spänningen 1,335 V.

Sett till prestandavinster från överklockningen har Ryzen 7 5800X redan rätt höga klockfrekvenser ur kartong, och därför blir vinsten i Cinebench endast knappa 4 procent. Sexkärniga Ryzen 5 5600X är lite lägre klockad från fabrik och får därför avnjuta ett högre prestandaskutt efter överklockningen på drygt 9 procent.

Även i Blender syns liknande resultat, där Ryzen 7 5800X svingar upp med 3 procent efter överklockningen. Ryzen 5 5600X vinner mer på att överklockas vid flertrådade laster och plockar ut 9 procent bättre resultat.

Vid speltesterna i 720p syns endast mindre vinster av överklockningen, där både modellerna har förhållandevis höga klockfrekvenser att erbjuda redan i grundutförande.

Detsamma kan sägas om spelande vid upplösningen 1080p, där överklockningen i princip inte gör någon märkbar skillnad för bildfrekvensen.

Sett till effektuttaget efter överklockningsäventyret ser vi att Ryzen 5 5600X drar ungefär 40 W mer under belastning. Intressant nog ligger vi dock kvar på exakt samma nivå för Ryzen 7 5800X, vilket är ett resultat av att vi håller en lägre spänning än modellen vid sitt grundutförande.