Överklockning och resultat

Då har det blivit dags att överklocka AMD Radeon RX 6700 XT som sedan introduktionen av Navi sker enbart genom Radeon Software, vilken lyckligtvis har förbättrats genom åren. Det första som görs är att höja strömbudgeten till sitt maximala 115 procent för att sedan påbörja överklockning. En vanlig företeelse med just överklockning av AMD-kort är att mjukvaran sätter stopp för hur mycket det går att öka klock- och minnesfrekvenser.

6700XT_OC.gif

Mycket riktigt skedde samma sak med Radeon RX 6700 XT där varje reglage vrids upp till sina absolut maximum utan några problem alls. Det innebär en klockfrekvens på 2 950 MHz enligt både GPU-Z och Radeon Software, en frekvens kortet troligtvis inte kommer nå i praktiken. Det mer intressanta är den procentuella ökningen runt åtta procent upp från referensvärdet. Samtidigt går minnesfrekvensen upp från 16 000 MHz till 17 200 MHz, vilket också innebär en ökning omkring åtta procent.

Med kortet i överklockat läge skymtas inga enorma prestandavinster i 3DMark Time Spy utan det handlar om någon enstaka procent.

Sett till riktiga speltitlar är det varierade prestandavinster där Battlefield V når högsta ökningen på nio bildrutor per sekund, medan både Control och Metro Exodus tjänar några enstaka.

Slutligen är det dags att kika vad överklockningen kostar från vägguttaget och lyckligtvis är det inte allt för mycket. Med Radeon RX 6700 XT i överklockat läge går effektsiffran endast upp till 330 W, vilket är 10 watt upp från referensutförandet.