Sammanfattning

Efter drygt ett år av väntan på "Big Navi" släppte AMD äntligen Radeon RX 6000-serien i november förra året. Radeon RX 6700 XT blir bolagets första kort med den mindre Navi 22-kretsen, som gissningsvis får smeknamnet "Slightly smaller Big Navi". Det gröna laget har redan hunnit lansera grafikkort i de lägre prisklasserna som AMD nu måste kämpa mot.

radeon_6700_xt-7.jpg

Rent funktionsmässigt är Radeon RX 6700 XT och mer specifikt Navi 22 densamma som storebröderna med Navi 21-kretsen under huven. Det innebär att kortet har fortfarande stöd för Smart Access Memory (SAM), och utnyttjar cachelösningen Infinity Cache som introducerades i och med lanseringen av Radeon RX 6000-serien.

AMD positionerar kortet som en bra uppgradering från ett Radeon RX 5700 XT och utmärkt spelkort för upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar. Sett till redaktionens prestandaindex handlar det om ett prestandakliv runt 30 procent från förra generationen, och till faktisk bildfrekvens är det inga problem för Radeon RX 6700 XT att driva runt moderna speltitlar.

Givetvis har bolaget utvalda måltavlor från det gröna laget där två specifika kort pekas ut som konkurrenter. Det handlar om Geforce RTX 3070 och RTX 3060 Ti där AMD:s nykomling oftast hamnar närmare den sistnämnda från Nvidia, speciellt när upplösningen växlas upp till 4K UHD. Här är det i ytterst få titlar Radeon RX 6700 XT kan utmana Geforce RTX 3070.

En aspekt hos Radeon RX 6700 XT som sticker i ögonen är effektsiffrorna där nykomlingen är bara några fåtal watt ifrån storebror RX 6800, trots att det skiljer drygt 22 procent i prestanda. Anledningen stavas klockfrekvenser där AMD verkligen har vridit upp dessa för att kunna uppnå kortets prestandanivå, vilket straffar energieffektiviteten ordentligt.

radeon_6700_xt-10.jpg

En behövlig uppgradering från AMD:s sida är dess referenskylare som tidigare varit väldigt ineffektiva och skapat mycket oljud. Med dagens testexemplar är det en helt annan historia där kylaren lyckas hålla bra temperaturer utan att få datorn att lyfta från marken, och som en extra bonus är det bra byggkvalitet på korten.

Slutligen så är det dags att avhandla de två sista och tråkigaste punkterna, nämligen pris och tillgänglighet. För det förstnämnda har AMD satt ett rekommenderat pris på 5 099 kronor och som vi alla vet vid det här laget har det priset med största sannolikhet ingen verklighetskoppling till dagens marknad, oavsett om det handlar om AMD eller Nvidia. Vi får enkelt vänta och se vad det riktiga priset kommer landa på när försäljningen öppnar på riktigt.

När det kommer till tillgänglighet så blir det enkla svaret att det inte går att köpa kort direkt från AMD här i Sverige. Däremot kanske det finns en möjlighet att någon partnertillverkare säljer kort med referenskylare, med ett annat klistermärke på. Vad gäller serien Radeon RX 6700 XT i sin helhet ser det tyvärr lika brunt ut som vid tidigare lanseringar.

Sammanfattningsvis är Radeon RX 6700 XT ett utmärkt kort för 1440p-spelande, men inte nödvändigtvis det självklara valet om man värdesätter exempelvis ray tracing. Kylaren är återigen en vettig sådan men kortet hade verkligen inte farit illa av något bättre energieffektivitet. Förutom ovissheten kring det faktiska priset står det redan klart att AMD själva inte kommer sälja sin referensmodell här i Sverige varför den blir utan utmärkelse.

Uppdatering 2021-03-17 14:56: Enligt nya uppgifter från AMD ska de öppna upp försäljning av Radeon RX 6700 XT direkt till Sverige via sin webbplats AMD.com enligt det rekommenderade priset 5 099 kronor. Vi följer upp detta under morgondagen när kortet lanseras vid klockan 14:00.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda i klassen

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Fullt stöd för DirectX 12 Ultimate

  • HDMI 2.1

  • Vettig kylare

  • God energieffektivitet...

Nackdelar

  • ...men dock sämre än resten av RDNA 2-korten

  • Oklart pris

  • Svag ray tracing-prestanda

Rekommenderat pris: 5 099 kronor

Säljstarten för Radeon RX 6700 XT går av stapeln den 18 mars klockan 14:00.