Prestandatester

Det är dags att kika på hur de olika modellerna faktiskt presterar och hur mycket de låter. Vi har dels loggat temperaturerna vid automatisk fläkthastighet samt vid ljudnivå normaliserad till 45 dBA.

Testerna har utförts på moderkortet Asus ROG Maximus Z790 Hero med processorn Intel Core i9-13900KS. Testerna har utförts med en rad olika inställningar för maximal Package Power för att se hur de olika modellerna står mot varandra vid olika arbetslaster. Mjukvaran som vi primärt har använt är Aida64 med belastningstestet CPU samt Cache.

Temperaturer och andra värden loggas via HWInfo64 och efteranalyseras i Microsoft Excel.

AIO-test-2023-12.jpg

Komponenter i testsystemet

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i9-13900KS

Moderkort

Asus ROG Z790 Maximus Hero

Asus

Minne

2× 16 GB G Skill Trident Z5 RGB 6 400 MHz, 32-39-39-102

Grafikkort

Nvidia Geforce RTX 4080 (16 GB)

Kylning

MSI MAG Coreliquid E360
Asus ROG Strix LC II 360 A-RGB
Phanteks Glacier One 360 D30
Corsair iCUE LINK H150i RGB

Lagring

Kingston Fury Renegade M.2, 2 TB

Webhallen

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 11 Professional

Testet är genomfört på vår vanliga öppna testrigg för processorer och grafikkort i ett vanligt rum med rumstemperatur på 25 °C. Då testerna är genomförda på öppen rigg och inte inuti ett chassi är testerna inte nödvändigtvis representativa för de temperaturer som kan förväntas inuti i ett chassi. Testerna är istället gjorda för att ge en fingervisning om hur de olika kylarna förhåller sig till varandra.

Temperaturen som loggas är värdet "CPU Package Temp" som redovisas enligt HWInfo64.

Temperaturtester

Den första laddningen tester är genomförda med automatisk fläkthastighet definierat av moderkortets BIOS och inställningar och fläktkurvor är orörda. Vi redovisar temperaturvärden för tester genomförda med olåst strömbudget, strömbudget låst till 253 W och till sist med strömbudget låst till 150 W. Maxvärdet är beräknat på testets hela period på 45 minuter medan snittvärdet beräknas på testets sista minut.

Börjar vi med en snabb titt på testet med olåst strömbudget är det inte helt oväntat Asus kylare som bibehåller både lägst maximal temperatur samt snittvärde. Den klarar helt enkelt av att snurra snabbare än övriga deltagare samt flyttar mer luft. Det är dock inte långt ned till andraplatsen som innehas av Phanteks.

I 253 W börjar det jämna ut sig något mellan de tre men det är fortfarande Asus-modellen som ligger i topp. Ett par grader här och där skiljer de övriga men det är återigen MSI-kylaren som hamnar längst ned.

Vid 150 W är det fortfarande Asus som ligger i topp men nu ser vi MSI-modellen kliva upp på en stark andraplats medan Phanteks-modellen med 30 millimeters-fläktarna hamnar i botten.

Med ovan tre grafer blir det lättare att visualisera hur temperaturen rör sig över hela testets gång mellan de tre olika kylarna. Över samtliga tre tester är det ett övertag för Asus LC II-modell som placerar sig med lägst temperaturer över alla tester.

Likt vad vi har noterat i graferna ovan med maximal temperatur har MSI:s modell lite svårare än övriga i de två första testerna men placerar sig betydligt bättre i testet med 150 W arbetslast.

Effektbudget över tid

Temperaturer är dock enbart en mätbar aspekt. I testet nedan loggade vi hur hög arbetslast processorn lyckas bibehålla med upplåst strömbudget under 45 minuter. Testmetoden är densamma men nu tittar vi istället hur mycket värme som faktiskt flyttas av kylarna.

I ovan test är rangordningen mer eller mindre omvänd och det blir tydligt varför MSI-kylaren uppnådde högre temperaturer än de andra kylarna.

Kortfattat lyckas i9-processorn i testriggen bibehålla den högsta strömbudgeten i våra tester med MSI-kylaren med Corsair-kylaren strax bakom sig. Phanteks-representant delar tredjeplatsen tillsammans med Asus-kylaren och samtliga kylare befinner sig inom ett spann på ungefär 10 W.

Ljudtester

I nedanstående tester har vi använt samma mätutrustning som vi använder för mätning av ljudnivå på grafikkort men metodiken skiljer något. Som nämnt i inledningen på denna sida är mätningarna utförda på en öppen testrigg. Detta medför att ljudmätningarna inte nödvändigtvis stämmer överens med den upplevda ljudnivån under normal användning. Värdena bör som innan ses mer som en fingervisning för hur de olika kylarna förhåller sig till varandra.

AIO-test-2023-5.jpg

Mätningarna är utförda med 20 centimeters avstånd till pump/kylblock i ett stängt rum och bakgrundsbruset ligger på 31 dBA. Första testet är ytterligare en loggning av temperatur över tid under ett 45 minuters CPU + Cache stresstest från Aida64. Alla tre kylare är normaliserade till 45 dBA.

Vid 150 W är det återigen Asus LC II-kylare som lyckas bäst att hålla temperaturen nere. Det verkar som att det höga statiska trycket i fläkten gör jobbet. Dock är det några avstickare för Phanteks D30-modell som lyckas bibehålla bra siffror över hela testet.

Corsair och MSI-kylarna ligger nära varandra i prestanda och de båda faller en liten bit bakom.

Vid 200 W arbetslast faller MSI-kylaren efter återigen och ligger ganska mycket i linje med Corsairs H150i-modell. Phanteks representant håller bitvis jämna steg med Asus LC II-modell men har ett par tillfällen då den stick iväg något i temperatur. Annars är det som vi sett i det tidigare testet en Asus-kylare som står sig stark.

Vid rena ljudmätningar kan vi börja med att analysera just Asus-kylaren som har legat bra till än så länge. Även här gör den bra ifrån sig vid 600 och 900 RPM. Den ger ifrån sig ett inte alltför märkbart ljud under 1000 RPM, däremot ändras situationen något när vi närmar oss 1200 RPM. Här blir den klart hörbar och frekvensen på ljudet är av den jobbigare varianten. Vid 1500 RPM håller trenden i sig och vid full fräs är den i det närmaste oanvändbar om du inte använder hörselkåpor.

MSI-kylaren faller tyvärr bakom lite här också, klart godkända resultat under 1000 RPM men vid 1200 RPM och 1500 RPM är det ett klart märkbart sus som går att skönja. vid 100 procents hastighet räddas den dock något av att den maximalt når 2000 RPM.

Phanteks skiljer sig något från de andra då den konsekvent är den minst märkbara. Även när varvtalet skruvas upp och ljudvolymen följer efter är den dock bäst i varvtal över 1000 RPM. Rent subjektivt är ljudprofilen mer dov och i mina öron mer behaglig.

Corsairs H150i får även den klart godkänt. Lägstavärdet lämnar en del att önska då den inte blir lika tyst som de andra, däremot kompenserar den genom att vara tystare vid högre varvtal. Inte riktigt lika dovt ljud som Phanteks D30-fläktar, men jag har inget överdrivet negativt att säga om den.