Sammanfattning

Medan AMD har varit någorlunda flitiga med att uppdatera sina APU:er i samband med nya Ryzen-generationer har det nästan alltid känts som att något stort saknades i nyhetsväg. Den underliggande arkitekturen för processorkärnorna har generellt fått trevliga uppdateringar genom åren gällandes både IPC och klockfrekvenser, men själva paradnumret med produkten – grafikdelen – har länge stått och stampat på den numera uråldriga och långsamma Vega-arkitekturen.

ryzen_8000g-12.jpg

Med Ryzen 8000G råder bolaget bot på denna långsamma utveckling genom att växla upp till senaste snittets grafikarkitektur RDNA 3, och resultatet är som väntat en enorm förbättring. Både Ryzen 7 8700G och Ryzen 5 8600G erbjuder mellan tummen och pekfingret dubblerad grafikprestanda ställt mot sina föregångare i Ryzen 5000G-familjen – något som innebär att det finns goda möjligheter att uppnå 60 FPS vid spelande i 1080p med låga detaljinställningar.

Nu är inte denna bildfrekvens uppnåbar i alla spel, där tyngre titlar likt Cyberpunk 2077 behöver upplösningsskalning via exempelvis FSR för att presentera ett bra flyt. Men sett till att det rör sig om en integrerad grafiklösning är det dock svårt att inte bli lite imponerad av vad Radeon-lösningen i 8000G ändå klarar av i modern spelväg.

Den som strävar efter att bygga en budgetorienterad spelburk kommer dock fortfarande att få ut mer prestanda genom att satsa på att köpa ett separat grafikkort ihopparat med en billig processor – åtminstone så länge de nuvarande priserna gäller för Ryzen 8000G-modellerna.

ryzen_8000g-6.jpg

Om vi tittar på processordelen är även den en trevlig uppgradering över Ryzen 5000G, om än inte i samma magnitud som grafikdelen. Nykomlingarna bjuder på markant högre klockfrekvenser, vilket ihop med Zen 4-arkitekturens förbättrade IPC ger tydliga avtryck i prestandamätningarna. Ställt mot de sedvanliga processorerna i Ryzen 7000-serien halkar dock nykomlingarna efter, och har man inget intresse av den integrerade grafiken är det bättre att satsa på någon av de modellerna istället.

Det sistnämnda påståendet gäller inte minst om man strävar efter att uppnå högsta möjliga spelprestanda med ett separat grafikkort i titlar som är särskilt processorbundna. Den reducerade mängden L3-cache hos 8000G-serien ger nämligen negativt avtryck vid dessa scenarion, och även om prestandan som presenteras är långt ifrån dålig så är den dock inte på samma nivå som motsvarande modeller med samma kärnantal i Ryzen 7000-familjen.

Ryzen 8000G erbjuder inte heller samma anslutningsmöjligheter som de fullfeta stationära processorerna i Ryzen 7000-serien, och då tänker vi specifikt på den begränsade mängden PCI Express 4.0-banor som finns till grafikkortet. I dagsläget är detta inget direkt problem sett till prestanda, men det är ändå värt att ha i åtanke när man står och väger mellan alternativen på marknaden – och speciellt om man tänkt ha systemet några år.

ryzen_8000g-9.jpg

För att knyta ihop säcken är Ryzen 8000G ett märkbart kliv upp från sina föregångare, och speciellt när det kommer till grafikprestanda. AMD:s APU:er fortsätter dock att vara en ganska nischad produkt, där användaren verkligen ska ämna att nyttja den kompetenta och snabba grafikdelen. Det kan exempelvis vara någon som vill bygga väldigt kompakt utan plats för grafikkort eller där användaren inväntar nästa generations grafikkort men vill ha tillräckligt med kraft för lättare spelande.

Är man dock en person som redan har ett grafikkort i prestandaklassen ovanför Geforce GTX 1650 eller ämnar att köpa ett nytt kort i samband med nybygget är det med handen på hjärtat mer vettigt att satsa på den sedvanliga Ryzen 7000-familjens processorer.

AMD Ryzen 7 8700G

Toppmodellen i den nya Ryzen 8000G-familjen erbjuder klassledande integrerad grafik, vilken är ett rejält kliv upp från föregångaren. Detta räcker till för att spela många titlar vid 1080p med låga detaljinställningar vid fullt godkänd bildfrekvens – vilket är trevligt för den som inte ämnar att investera i ett grafikkort men ändå vill ha möjligheten att spela ibland.

Modellen erbjuder även bra enkel- och flertrådad prestanda på dagens marknad, men dock något sämre än de sedvanliga modellerna i Ryzen 7000-serien. Detsamma gäller även spelprestandan med ett separat grafikkort, vilken är bra men något sämre till följd av den reducerade mängden L3-cache hos den nya processorfamiljen.

Vid 4 190 kronor är det en relativt dyr processor, men den kan dock ses som ett bra val för den som antingen vill bygga riktigt kompakt eller avvakta med ett grafikkortsköp till senare.

Ryzen 7 8700G är en bra processor med imponerande integrerad grafik

Fördelar

  • Bra enkeltrådad prestanda

  • Bra flertrådad prestanda i klassen

  • Utmärkt energieffektivitet

  • Klassledande integrerad grafik

Nackdelar

  • Sämre processorprestanda än sedvanliga Ryzen 7000-serien

  • Sämre spelprestanda än sedvanliga Ryzen 7000-serien

  • Begränsad till 8 banor PCI Express 4.0 för grafikkortet

Pris vid publicering: 4 190 kronor

AMD Ryzen 5 8600G

Lillebror Ryzen 5 8600G skalar av en dryg tusenlapp på priset, men erbjuder trots det välslipad integrerad grafik och bra processorprestanda. Precis som sitt syskon är modellen något långsammare än motsvarande modell ur den sedvanliga Ryzen 7000-serien, och därför bör eventuell köpare vara särskilt intresserad över att använda just den integrerade grafiken.

Ryzen 5 8600G är en bra processor med hög grafikprestanda

Fördelar

  • Bra enkeltrådad prestanda

  • Bra flertrådad prestanda i klassen

  • Bra energieffektivitet

  • Utmärkt integrerad grafik

Nackdelar

  • Sämre processorprestanda än sedvanliga Ryzen 7000-serien

  • Sämre spelprestanda än sedvanliga Ryzen 7000-serien

  • Begränsad till 8 banor PCI Express 4.0 för grafikkortet

Pris vid publicering: 2 890 kronor