Slutsats

En ny processorarkitektur är alltid intressant då det är mycket som kan ändras. Med Core i7 har minneskontrollern hamnat i processorn och de första plattformarna har tre minneskanaler, till skillnad från två som är det vanliga idag. Sedan har vi förstås en hel del andra skillnader inklusive att DDR3-minnen måste väljas med större nogrannhet och att de helst bör ha kretsar som kan prestera bra även med låg spänning.

Core i7 920 (2,67 GHz)

Prestandan för den nya Core i7-plattformen är faktiskt rätt imponerande. Framförallt handlar det om de tester där minnesprestanda och flera kärnor (inklusive Hyperthreading) används. Systemet vi använde hade dock lite högre elförbrukning än sockel 775-systemet med den kraftfullaste Core 2-processorn (QX 9770).

Även om processorn inte utklassade de övriga i speltesterna är den rätt bra där med. Man bör dock ha andra behov för att välja Core i7 än just spel, då det är mer prisvärt med andra valmöjligheter för en sådan dator just nu. Prislappen blir ganska hög med processor, moderkort och tre DDR3-moduler men det är inte exceptionellt högt för ett prestandasystem. Ifall det är värt att köpa är betydligt svårare att avgöra och beror på behov och plånbok. Om man väntar ett tag kanske prislappen går ner.

Fördelar

  • Mycket bra prestanda i de flesta tester

Nackdelar

  • Ganska kräsen med RAM

  • Svårare att överklocka än sockel 775

  • Kräver dyra komponenter

  • Förhållandevis hög elförbrukning