Komplett är en stor e-handlare som säljer det mesta mellan himmel och jord i teknikväg, inte minst datorer under eget varumärke. Ett gäng färdigbyggda datorer med komponenter direkt från butikshyllorna från Komplett har passerat genom Testpiloternas labb, och oftast har paketet levt upp till den standard som förväntas. Komplett har historiskt erbjudit bra garantier, väl balanserade system och inte tagit ut något överpris för en färdig lösning – vilket jag hoppas är fallet även denna gång.

Idag ska jag ta mig en närmare titt på Komplett-PC a165 Advanced Gaming RGB, en dator som enligt Komplett kommer utrustad med prisvärda men samtidigt bra komponenter. Goda möjligheter att uppgradera i framtiden påtalas också. På med kaffekokaren eller knäck en Red Bull och häng sedan med när jag sätter dessa löften på prov!

Intro.jpg

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men läser idag till VA- och miljötekniker. I övrigt besitter han bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och skärmpaneler som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Komplett.se som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Som kan ses i tabellen nedan har Komplett valt att fokusera på produkter från välrenommerade märken likt Asus och Corsair. Samtidigt har komponenter omsorgsfullt valts ut för att inte gå överstyr när det kommer till pris kontra prestanda.

Även om pris, kvalitet och prestanda idag är i fokus, utgör komponenterna även en bra grund för framtida uppgraderingar. AM5-plattformen med sin Ryzen 7600 kan med enkelhet bytas ut till en nyare och kraftfullare processor i en framtida uppgradering. Likaså är det enkelt att få in lite mer grafikkortskraft om ett par år framåt, detta då nätaggregatet om 750 watt borde klara det mesta – med förbehåll för entusiastkort av högsta rang.

Noggrant utvalda kärnkomponenter kompletteras med två stycken SSD-enheter från Corsairs MP600 Core-serie om 1 TB vardera. Alla interna komponenter sitter i sin tur monterade på en Asus TUF-bräda, som kommer med både 2,5 Gigabit ethernet, Wifi och de allra mesta som kan tänkas behövas när det kommer till anslutningsmöjligheter. Allt detta huserar slutligen i ett Phanteks G360A, ett chassi jag faktiskt recenserat tidigare.

SpecsV2.jpg

Det som för mig är väldigt intressant att se, det är att Kompletts paket tekniskt sett är billigare att köpa än om jag lägger varje enskild komponent i en egen kundvagn. Utöver att vara billigare ingår det dessutom montering, test och 3 års full garanti på hela systemet. Denna garanti gäller även om jag skulle öppna upp och byta ut någon komponent själv inom garantiperioden.

Möt Komplett-PC a165

En av de största farhågorna som går att ha, det är att ens nya dator inte kommer fram i ett stycke. Det är dock inte ett problem med dator från Komplett, åtminstone inte i mitt fall. Det var gott om emballage runtom chassit, likväl har formanpassat skum använts för datorns innanmäte.

Möt_1.jpg
Möt_02.jpg
Möt_03.jpg
Möt_04.jpg
Möt_05.jpg

Med diverse ytteremballage, skum och allehanda avdragbart plast bortplockat stoltserar ett exemplar av Komplett-PC a165 på mitt skrivbord i all sin prakt. Utöver datorn i sig skickar Komplett med en låda som innehåller det som blivit över efter bygget. Detta inkluderar bland annat extra fästen till processorkylaren, lite klisterlappar som kom med moderkortet och diverse kablage till nätaggregatet, om det behövs i framtiden.

kabel_04.jpg
Kabel_02.jpg
kabel_03.jpg
Kabel_01.jpg
kabel_05.jpg
Kabel_06.jpg

Med det första intrycket och en yttre inspektion avklarad är det dags att jag tar mig en närmare titt på datorn- Framförallt är jag intresserad av den kabeldragning Komplett gjort. Spontant vill jag säga att teknikern som ansvarat för detta hos Komplett gjort ett mycket bra jobb.

Det är inga kablar som hänger och dinglar i den del av datorn som kommer lysa upp och blotta allt med en glaspanel. Även det bakstycke som förmodligen inte öppnas av kund i normala fall har omsorgsfullt snyggats till. Det är kanske inte ett mästerverk likt det som kan ses på ett utställningsgolv, men det är absolut godkänt när det kommer till en dator ämnad att användas, och även i framtiden eventuellt uppgradera.

En liten noterbar sak här att det alltid är värt att dubbelkolla alla kablar när ett färdigt paket inhandlats och levererats. Vid närmare blick kan jag se att ena kabeln till grafikkortet har åkt ut lite, men även att fläkten till processorkylaren hamnat lite på sniskan. Detta är dock något jag kan ha åstadkommit när jag tog ut fyllnadsskummet. Därmed inte något jag kommer dra av poäng för då det likväl kan vara ett handhavandefel.

Uppstart.jpg

Med den inre inspektionen ur vägen är det dags att starta upp datorn. Sagt och gjort, och jag möts av ett halvt disco när datorns alla fläktar och RGB-belysning drar igång. Jag fortsätter sedan genom Windows-installationen. Detta är en väldigt positiv process, speciellt när jag väl landar på skrivbordet och möts av Kompletts bakgrund men absolut inget mer än så. Datorn är helt fri från bloatware och kan inte beskrivas som annat än en ren installation – sånär som på Windows egna medföljande skräp i form av diverse appar för sociala medier och dylikt som genast tas bort.

Prestanda

Med godkända resultat när det kommer till paketering, kabeldragning och det allmänt första intryck är det nu dags för mig att testa den hårdvara som sitter i datorn. För detta kommer jag varva syntetiska tester och riktiga spel när jag belastar datorn. Grovgöran kommer skötas av Cinebench R23 och 3DMark-sviten, medan de lite roligare resultaten kommer i form av populära speltitlar som Cyberpunk 2077 och Forza Horizon 5.

Syntetiska tester

De syntetiska testerna som tidigare nämndes består av Cinebench R23 och 3DMark-sviten. Sistnämnda testprogram inkluderar slingorna Fire Strike Ultra för DirectX 11, Time Spy Extreme för DirectX 12 och sedan lite ray tracing med hjälp av testerna Port Royal och Speed Way. Samtliga tester körs utan några ändringar till inställningar, samt att varje slinga körs tre gånger i tät följd, där sedan sista resultatet är det som presenteras.

Cinebench.png
Speed Way.png
Port Royal.png
Time Spy Extreme.png
Fire Strike Ultra.png

Syntetiska tester

Poäng

Cinebench R23 SC

1 810 poäng

Cinebench R23 MC

13 832 poäng

3DMark Speed Way

2 382 poäng

3DMark Port Royal

6 684 poäng

3DMark Timy Spy Extreme

5 881 poäng

3DMark Fire Strike Ultra

8 841 poäng

Syntetiska tester kan vara rätt intetsägande, speciellt för den som inte sitter på en hink full med referensdata i huvudet. Men siffrorna är väldigt bra att ha till hands för att kunna korsrefera med sitt nuvarande system inför en uppgradering. Inte minst är det värdefull information för att se över komponenterna som testas, detta för att säkerställa att prestandan ligger i linje med vad andra liknande system och datorkomponenter presterar.

I fallet Komplett-PC a165 Advanced Gaming RGB ser jag inga negativa utstickare. Processor-testet Cinebench R23 ger mig 1 810 poäng för enkeltrådad prestanda, medan det flertrådade resultatet landar på 13 832 poäng. För 3DMark-svitens räkning är utfallet också i linje med förväntningar, där ray tracing är något lidande på AMD-hårdvara. För klassisk rasterisering ser det dock väldigt fint ut, där prestandan hos AMD RX 6750 XT landar i närheten av Nvidias Geforce RTX 3060 Ti.

Speltester

Med de syntetiska testerna ur vägen är det dags att jag undersöker vad datorn klarar av att faktiskt leverera i aningen mer verkliga scenarion. För att hjälpa mig med detta använder jag mig dels inbyggda testslingor i de spel som har detta, annars mäter jag ut ett medelvärde med hjälp av mjukvaran Cap Frame X under normalt spelande.

Precis som med de syntetiska testerna körs de färdiga slingorna tre gånger i rad, medan resultaten från spelande plockas ut efter att åtminstone 10 minuter har gått av aktivt spelande. Samtliga spel körs med inställningarna satt till fördefinierade High och 2560 × 1440 pixlar upplösning. FSR aktiveras och sätts till läget Quality i de speltitlar som har stöd för detta.

AC Valhalla.jpg
Chernobylite.jpg
CP77.jpg
Forza Horizon 5.png

Speltester – High

1440p – Medelvärde

Assassin's Creed: Valhalla

152 FPS

Battlebit Remastered

285 FPS

Battlefield 2042

108 FPS

Borderlands 3

89 FPS

Chernobylite

150 FPS

Cyberpunk 2077

80 FPS

Forza Horizon 5

174 FPS

Red Dead Redemption 2

59 FPS

Med ovan siffror till hands måste jag säga att det är väldigt varierande resultat, dock faller det rätt i linje med vad jag förväntar mig av en maskin i denna prisklass. Något äldre men fortsatt populära titlar håller utan problem över 100 bildrutor i sekunden, medan lite mer tungdrivna titlar som Cyberpunk 2077 mäktar med att med relativ enkelhet hålla sig över den magiska 60 FPS-gränsen. Utstickaren är Red Dead Redemption 2, som av någon anledning presterar något sämre än vad jag önskar. För att uppnå stabila 60 FPS kan det vara fördelaktigt att droppa reglagen en smula här.

I slutet av dagen anser jag att Komplett-PC a165 Advanced Gaming är mycket väl lämpad för spelande i 1440p-upplösning, både i mer krävande titlar som Cyberpunk 2077, men även i mer lättdrivna titlar som Forza 5 och Battlebit Remastered – där sistnämnda bör ge indikation på hur e-sport-titlar även skulle te sig. För den som önskar mer ögongodis eller flera bildrutor i sekunden kan detta enkelt uppnås genom att justera grafikreglagen.

Det finns dock två frågor kvar att besvara: Hur är ljudnivå och värmeutveckling? Det korta svaret är att det ser riktigt bra ut. Under samtliga tester såg jag aldrig temperaturen på processorn överstiga 84 grader Celsius, där klockfrekvenser för merparten höll sig runt 5 150 MHz-snåret. Även grafikkortet kördes svalt, med temperaturer mellan 58 och 64 grader Celsius och klockfrekvenser runt 2 650 MHz. Datorn är även helt knäpptyst under full belastning, väldigt väl inställda fläktkurvor.

Sammanfattning och reflektioner

Komplett-PC a165 Advanced Gaming RGB är ett välsvarvat datorpaket som kommer med noggrant utvalda komponenter. Kvalitet, pris kontra prestanda och en tydlig uppgraderingsväg i framtiden är vad som står till grund för detta bygge. Detta möjliggörs med en modern AM5-plattform, komponenter från väletablerade märken och inte minst en generös heltäckande garanti om 3 år som även tillåter slutanvändaren att uppgradera komponenter i efterhand utan att tappa möjligheten till service på maskinen.

SammanfattningV2_02.jpg

Utöver specifikationer och garantier visar Komplett sin expertis inom området redan från första start. Datorn levereras väl paketerad, kabeldragningen är sjyst och den Windows-installation som följer med är helt utan någon form av bloatware. RGB finnas i massor för den som gillar sådant, självfallet går det även att stänga av allt detta också. Överlag är jag väldigt nöjd med den presentationen som Komplett visar upp.

När det kommer till prestanda använde jag mig av Cinebench R23 och 3Dmark-sviten för de syntetiska testerna, medan spel som Cyberpunk 2077, Red Dead Redemption 2 och Battlefield 2042 låg till grund för speltesterna. Här har jag inget negativt att rapportera. Alla testresultat är precis i linje med vad jag förväntar mig av de valda komponenterna. Värmeutvecklingen hålls i schack utan problem, och ljudnivån är inget annat än exemplarisk.

Sammanfattning.jpg

Datorn är inte immun mot kritik dock. Det finns två saker jag hade önskat se när det kommer till Komplett-PC a165 Advanced Gaming RGB, och som jag tror Komplett enkelt kan lösa. Det första är att ett chassi med USB Type-C-anslutning i framkant väljs, det känns som en stor miss att inte ha 2023. Sedan att det inkluderas åtminstone en fläkt för utsug av den varma luften, antingen i bakre kant eller i toppen av chassit. Det är en minimal extra kostnad, men något som höjer mervärdet rätt fint för slutkund som slipper tänka på att komplettera detta i efterhand.

I slutet av dagen är inte dessa två negativa aspekter något som sänker Komplett-PC a165 Advanced GamingRGB enligt mig. Det är ett väldigt prisvärt paket. Inte nog med att Komplett har en sjyst garanti som även täcker om slutkund öppnar datorn och byter delar själv, det är faktiskt billigare att köpa denna färdiga lösning än de lösa komponenterna och sedan montera bygget på egen hand. Jag kan därmed rekommendera den som söker en relativt framtidssäker och färdig lösning att överväga detta alternativ från Komplett!

Fördelar:

  • Prisvärt paket med bra komponenter

  • Bra paketering och kabeldragning

  • Ren Windows-installation utan bloat

  • Goda möjligheter för framtida uppgraderingar

  • Fulltäckande service och lång garanti

Nackdelar:

  • Begränsad ray tracing-prestanda

  • Avsaknad av utblåsfläktar

  • Ingen USB Type-C på det valda chassit

Den testade datorn finns att köpa och konfigurera med ett startpris om 17 999 kronor. Vid publiceringstillfället kommer även datorn med en spelkod till det efterlängtade sci-fi-spelet Starfield av Bethesda.

Länk till Komplett-PC a165 Advanced Gaming RGB