Phanteks är lite av en veteran i chassivärlden sedan de introducerade sitt första chassi redan 2007. Idag står företaget stolt med välrenommerade flaggskepsprodukter i Enthoo-serien. Utöver datorchassin i det övre segmentet tillhandahåller Phanteks även aningen mer prismedvetna alternativ i sin Eclipse-serie, där bland annat populära P300A, P360A och P400 infinner sig.

Idag ska jag ta mig en närmare titt på den uppdaterade versionen av P360A, närmare bestämt ATX-chassit Phanteks Eclipse G360A i vit skrud. Den som sedan tidigare är bekant med Phanteks Eclipse-serie lär direkt känna igen sig, men några nyheter tillkommer. Bland annat plats för 360-millimetersradiator i framkant och mot ovansidan, ännu mer RGB-belysning, samt flyttad hårddiskvagga.

Inledning.png

Det jag personligen hoppas se i denna nyrevision är lite mer lättåtkomlighet gällande 8-pinskontakten på moderkortet i händelse att något kommer löst, något jag upplevt problematiskt på tidigare Eclipse-chassin. På med kaffekokaren, luta dig tillbaka och häng med när jag bygger en dator med Phanteks G360A!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men besitter övrigt bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och skärmpaneler som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Phanteks som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.


Specifikationer

Vid första anblick är det inte direkt något speciellt med Phanteks G360A sett till specifikationerna. Chassit levereras med tre stycken RGB-bestyckade fläktar i framkant, två stycken USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) och ett kombinerat 3,5-millimetershål för headset. Det enda jag spontant saknar här är en USB Type-C-anslutning av något slag. Det känns lite 2017 att inte inkludera detta.

Egenskaper

Phanteks G360A vit

Formfaktor

ATX

Dimensioner (H × B × D)

465 x 200 x 455 mm

Material

Stål
Härdat glas
Plast

Total vikt

6,7 kg

Grafikkort, maximal längd

400 mm

Processorkylare, maximal höjd

162 mm

Nätaggregat, max längd

220 mm (med hårddiskvagga)
280 mm (utan hårddiskvagga)

Medföljande fläktar, fram

Ja, 3 st. 120 mm (RGB)

Medföljande fläktar, bak

Nej, plats för 1 st. 120 mm

Plats för radiator, topp

Upp till 360 mm

Plats för radiator, fram

Upp till 360 mm

Anslutningsmöjligheter

2 st. USB 3.2 Gen 1
1 st. kombinerad 3,5 mm-anslutning

Pris

1 099 kronor

Vad gäller internt utrymme sväljer chassit det mesta i sin väg, vare sig det handlar om långa grafikorkkort eller höga processorkylare. Det finns även gott om utrymme för den som önskar montera radiatorer. Både taket och framsidan av chassit har plats för upp till en 360 mm långa varianter, vilket är ett kliv upp från föregångaren P360A.

Utöver att tillhandahålla chassit passar Phanteks på att skicka med lite andra prylar ur sortimentet. Detta inkluderar nätaggregatet AMP 1000W och AIO-vattenkylaren Glacier One 360 MPH.

Specs_3.png

Jag vill även uppmärksamma och tacka @Komplett för lånet av övriga komponenter. Detta inkluderar två stycken Kingston Fury 16 GB 5 200 MHz-moduler och ett stycke 1 TB Kingston KC3000 NMVE PCI express för lagring. Även processor i form av Intel Core i7-12700K och grafikkortet Zotac Geforce RTX 3070 Ti Trinity lånas ut.

Första intryck

Det första jag möts av med Phanteks G360A är ett väldigt familjärt yttre. Spontant är det inte direkt något som får mig att kunna särskilja detta från tidigare chassin i serien. Strömknappen halvt gömmer sig på framsidan, medan de lättillgängliga anslutningarna för USB och hörlurar ligger lite på sniskan på chassits ovansida. Till sist kan jag se vad Phanteks kallar för Digital RGB-kontrollern (DRGB, ibland ARGB), vilket i praktiken är ett gränssnitt med två knappar för att styra RGB-belysningen i chassit.

intryck_1.png
intryck_4.png
intryck_5.png
intryck_2.png
intryck_3.png
intryck_7.png

Det är inte förrän jag lyfter av sidoplåtarna och frontpanelen som skillnaderna blir mer uppenbara. Frontpanelen sitter med snabbfästen som antingen dras loss eller klickas tillbaka, vilket ger väldigt smidigt och enkel åtkomst. Däremot sitter sidopanelerna med tumskruvar, där sidan med glas är försedd med skruvar som håller sig kvar i panelen när de lossas från stommen.

Med den mesh-klädda framsidan avtagen finner jag tre förinstallerade och PWM-styrda fläktar, som kommer med inbyggd RGB som styrs genom chassit. Alternativt går det även att ansluta antingen fläktarna eller hela DRGB till moderkortet för mjukvarustyrning. Att chassit levereras med tre stycken fläktar är en uppgradering över föregångaren, som endast har två förinstallerade i fronten och inte plats för fler än så.

intryck_8.png
intryck_9_V2.png

Baksidan bjuder inte direkt på något spännande. Det enda värt att här är det löstagbara dammfilter som dras ut bakåt. Jag vänder därför blicken mot innanmätet istället. Det ser inte ut att vara några som helst problem att montera upp till en 360-millimetersradiator i fronten, men däremot blir jag besviken att se dessa små kabeldragningshål i plåten – ett återkommande gissel jag har med Phanteks tidigare chassin i serien.

Att bygga i Eclipse G360A

Det är nu dags att komma igång med monteringsprocessen och att på riktigt utvärdera chassit. Jag börjar med att kika runt i chassit en sista sväng, bland annat för att planera bygget men samtidigt se hur de fördragna kablarna för medföljande fläktar ligger till. Till min förvirring kan jag notera att en bakre fläkt inte finns att tillgå, något jag inte reagerat på fram till nu.

Bygg_00.png
bygg_01.png
bygg_02.png
bygg_03.png
bygg_04.png
bygg_05.png

Med inspektionen färdigställd är första steget att installera nätaggregatet, vilket är raka spåret. Här får jag även en chans att kolla närmare på den nya placeringen av hårddiskvaggan som nu ligger på sniskan mellan frontfläktarna och utrymmet för nätaggregatet.

Värt att notera är att hårddiskvaggan går att montera bort helt om extra utrymme behövs, men det verkar gå utan problem ändå med nätdelen jag använder. Med nätaggregat och allehanda kablar installerade ansluter jag SATA-strömmen för de inkluderade fläktarna, samt gömmer undan kablarna lite snabbt i hårddiskvaggan tillsvidare.

bygg_06.png
bygg_07.png
bygg_08.png
bygg_09.png

Nästa steg är att montera moderkortet, vilket görs snabbt och enkelt då Eclipse G360A kommer med förinstallerade distanser som är placerade enligt ATX-standarden. Jag drar nu fram strömkablarna och kopplar på dessa i moderkortet. Spontant ser jag redan nu ett potentiellt problem, och det är utrymmet mellan moderkortets övre strömkontakter och vattenkylningen verkar snålt tilltaget.

Jag gör en snabb testmontering av radiatorn och mycket riktigt är det helt enkelt inte möjligt att komma åt moderkortets övre anslutning för strömmatning, eller för den delen någon av anslutningarna för fläktar eller pump på moderkortet – åtminstone inte utan att montera bort fläktarna på radiatorn.

Turligt nog är processen bättre tilltänkt för det nedre partiet, där fläktarna i främre kant och frontpanelens ljud ansluts med enkelhet. Till sist är det dags för grafikkortet, och inte heller detta är några som helst problem att få in trots att det är en relativt stor modell även för att vara Geforce RTX 3070 Ti.

bygg_10.png
bygg_11.png

Med alla komponenter på plats är det nu dags att testköra systemet, helt enkelt säkerställa att jag inte klantat till mig någonstans. Datorn startar utan problem och laddar in i BIOS, däremot ser jag att de främre fläktarnas RGB inte går igång. Jag vet nu att datorn startar åtminstone. När jag ändå ska öppna upp och kolla varför lysdioderna inte vill leka snäll passar jag på att snygga till kabeldragningen, samt installera en till dedikerad strömkabel för grafikkortet.

rgb_02.png
rgb_07.png
färdig_01.png
färdig_02.png
färdig_03.png
rgb_01.png
rgb_04.png
rgb_03.png
rgb_05.png

Efter lite felsökningen finner jag boven i dramat för de inkluderade fläktarna och RGB-slingan som sitter under glaspanelen: Det var en kabel som helt enkelt inte satt rätt vid leverans, men med det fixat lyser Eclipse G360A upp i alla regnbågens färger, och enligt mig är belysningen väldigt stilfullt implementerad. För den som önskar går det även att styra RGB-belysningen genom att ansluta DRGB-kontrollern direkt till moderkortet. På detta vis kan även fler DRGB-enheter sammankopplas och synkroniseras

Överlag är jag nöjd med byggprocessen i Phanteks senaste revision. Byggprocessen tog inte mer än någon timme inklusive att städa upp kablarna. Borträknat från detta är dock felsökningen av RGB-belysningen, som lade på en dryg halvtimme extra.

Sammanfattning och avslutande tankar

Phanteks Eclipse G360A är en uppdateringen för tidigare P360A i Eclipse-serien, där det på ytan inte ser ut att ha hänt särskilt mycket. Men med skalet väl öppnat är det ändå några trevliga ändringar som har gjorts, bland annat plats för upp till en 360 millimeter stor radiator i framkant.

samman_02.png
samman_01.png

Första intrycket av G360A i vit skrud är trevligt. Byggkvaliteten känns gedigen och i linje för en produkt i prisklassen, som är strax över 1 000 kronor. Några exempel på detta är en genomtänkt placeringen av knappar, USB-anslutningar och DRGB-kontrollern. Sidans glaspanel sitter med två stycken skruvar som hålls fast i densamma, medan baksidan får nöja sig med vanliga tumskruvar. Den främre och mesh-beklädda panelen lossas enkelt med snabbfästen.

Monteringsprocessen är väldigt enkel med väl tilltagna hål för kabeldragning och gott om utrymme att stoppa undan överblivna kablar vid exempelvis hårddiskvaggan. Det är inga som helst problem att rymma ett fullstort grafikkort då chassit sväljer upp till 40 cm långa grafikkort, samt upp till tre kortplatser på bredden vid vertikal montering.

tolerans_01.png

Glaspenelen ligger lite över kant från chassit

Överlag är jag nöjd med Phanteks Eclipse G360A. Det har varit enkelt att bygga i tack vare gott om utrymme och att slutresultatet är väldigt stilfullt. Chassit kommer dock inte utan sina skavanker som jag har svårt att förbise i slutändan, vilket gör att endast en silvermedalj kan delas ut.

Det första som står ut för mig är är åter igen hur svåråtkomligt det är på övre delen av moderkortet med en radiator och vattenkylare installerad i toppen. Sedan är avsaknad av inkluderad bakre fläkt ett stort minus också, detta då det medför en extra kostnad för kunden att komplettera i efterhand. Till sist finns det mindre fabrikstoleranser som bör ses över, exempelvis enligt bild ovan där glaspanelen inte lägger sig jämt med chassit.

Positivt:

  • Stilrent och litet ATX-chassi

  • Välventilerat med mesh

  • Gott om utrymme för kabeldragning

  • Fullgott utrymme för grafikkort

  • Lekfull och snygg RGB

Negativt:

  • Saknar bakre fläkt

  • Fabrikationstolerans kunde varit bättre

  • Svåråtkomligt med radiator i toppen

  • Ingen USB Type-C-anslutning

Rekommenderat pris vid publicering: 1 099 kronor.
Lägsta pris vid publicering: 1 099 kronor.