ASUS ROG har under flera år tillgodosett spelare som tar sitt tidsfördriv lika seriöst på kafferasten som hemma, med den utrustning som krävs, särskilt med den relativt nya och handhållna datorn ASUS ROG Ally. Spelandet på språng är som ett ånglok som verkar visa ingen avsikt att sakta ned, och vad kan vara mer lämpligt än den enhet som redan finns i byxfickan.

In i ringen kliver ASUS ROG Phone 8 Pro med sin förfinade design och snabba AMOLED-skärmpanel. Förutom en välsvarvad skärm erbjuds den senaste processorn från Qualcomm och gott om arbetsminne, vilket kompletteras med kompetent värmeavledningsförmåga. Självfallet har ASUS några fler finesser upp i rockärmen för att kunna erbjuda den bästa möjliga spelupplevelsen, vare sig det är avkoppling i soffan eller på resande fot.

Inledning.jpg

Jag har tidigare ägt en ROG Phone, närmare bestämt ROG Phone II, och var mycket nöjd med den på de allra flesta områden. Det ska därför bli spännande att utforska nykomlingen och se vad ASUS ingenjörer har skapat denna gång. Ta fram kaffekannan eller öppna en Cola innan du lutar dig tillbaka, för här kommer mina upplevelser av ASUS senaste mobila tillskott.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men läser idag till VA- och miljötekniker. I övrigt besitter han bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och kringutrustning som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av ASUS ROG som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Vi kan börja med att diskutera de yttre dimensionerna för ASUS ROG Phone 8 Pro enligt specifikationsbladet. Telefonen mäter 163,8 × 76,8 × 8,9 millimeter och väger relativt blygsamma 225 gram. Färgen benämns av ASUS som Phantom Black. Hela enheten är IP68-klassad, vilket även inkluderar stereohögtalarna och de dubbla USB Type-C-anslutningarna som finns på botten respektive vänstra långsidan.

Produktbeskrivning

ASUS ROG Phone 8 Pro

Färg

Phantom Black

Yttre dimensioner

163,8 × 76,8 × 8,9 mm (H × B × L)

Vikt

225 gram

Skärmstorlek

6,78 tum

Panelspecifikationer

Samsung Flexible AMOLED
2440 x 1080 pixlar (395 ppi)
165 Hz (1–120 Hz LTPO)
720 Hz Touch Response
107,37 procent DCI-P3
HDR10+ certifierad
2 500 nits peak
1 600 nits typisk
Gorilla Glass Victus 2

Processor

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
8 kärnor upp till 3,3 GHz
Adreno 750 grafikdel

Internminne

16 eller 24 GB LPDDR5X

Lagringsminne

512 eller 1 000 GB UFS 4.0

Kamera

Sony IMX890 huvudsensor 50 MP
Telefoto 32 MP
Ultrabred 13 MP
Selfiekamera 32 MP

Batteri och laddning

5 500 mAh
65 watt Hyper Charge
15 watt Qi

Trådlös anslutning

LTE 5G
Wifi 6E (AX)
Bluetooth 5.3
NFC

Övrigt

Dubbla SIM-kort
Dubbla USB Type-C
Dolby Atmos Stereohögtalare
3,5 mm kombinerad hörlursutgång
Android 14

Pris

14 490 / 18 490 kronor

En av höjdpunkterna är den 6,78 tum stora AMOLED-skärmen med upplösningen 2440 × 1080 pixlar från Samsung. Panelen har en specificerad uppdateringsfrekvens på 165 Hz och stöd för LTPO med ett spann från 1 till 120 Hz. Glaset som skyddar själva panelen tillhandahålls av Corning i form av Gorilla Glass Victus 2. När det gäller den yttre designen inkluderar telefonen även ett kamerahus med en trippelkamera, där huvudsensorn är en Sony IMX890 med sina 50 megapixlar.

Med blicken riktad mot de interna komponenterna återfinns en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 SM8650, en åttakärnig processor med en turbofrekvens upp till 3,3 GHz, som slutligen kompletteras av Adreno 750 för grafikrendering. ASUS ROG Phone Pro 8 Pro finns i två olika konfigurationer vad gäller arbetsminne och lagring. Basmodellen är utrustad med 16 GB LPDDR5X-minne och 512 GB UFS 4.0-lagring. Den något dyrare modellen uppgraderas till 24 GB arbetsminne och har en imponerande terabyte för lagring av applikationer och media.

I övrigt har enheten ett 5 500 mAh stort batteri som kan laddas genom någon av de två USB Type-C-anslutningarna; här erbjuds snabbladdning med upp till 65 watt. Alternativt kan trådlös Qi-laddning användas, där den maximala effekten är 15 watt. När det gäller trådlös anslutning inkluderar ASUS ROG Phone 8 Pro 5G-möjligheter, Wifi 6E, Bluetooth 5.3 och NFC. Det verkar som att ASUS har lyckats kryssa av de flesta punkterna på listan när det gäller anslutningsmöjligheter.

Möt ASUS ROG Phone 8 Pro

ASUS ROG är utan tvekan ett varumärke av hög klass, åtminstone enligt min uppfattning. Denna premiumkänsla genomsyrar även företagets mobila enheter, där till och med uppackningen av telefonen i sig är en särskild upplevelse. Hela förpackningen som ASUS ROG Phone 8 Pro levereras i öppnar sig som något direkt taget från en sci-fi-film, där varje låda och fack fälls ut på ett sätt som är mer invecklat och extravagant än det föregående.

möt_01.jpg
Möt_02.jpg

Framsidan visar inte mycket mer än väldigt tunna ramkanter och en stor skärm.

Möt_03.jpg

Baksidan och en animerad ROG-logga via Anime-lysdioderna.

Möt_04.jpg

USB Type-C-anslutning på långsidan

Möt_05.jpg

Sidoknappar och Air Triggers skymtas på andra långsidan.

Möt_06.jpg

På bottensidan kan vi se ena högtalaren, 3,5 mm-uttaget och en till USB Type-C-anslutning.

Telefonen i sig är en imponerande enhet med sin stora skärm, något över genomsnittet i vikt och ett kamerahus som definitivt drar till sig uppmärksamhet. Baksidans textur är spontant väldigt unik; jag kan inte annat än att beskriva den som lurvig. Trots detta ger den bra grepp och en behaglig känsla. Kanterna är väl avrundade, och trots att det inte är den minsta eller lättaste telefonen på marknaden kan jag relativt enkelt hantera den med en hand.

ASUS har även inkluderat en mindre uppsättning lysdioder på baksidan som de kallar AniMe. Dessa kan visa enklare animationer, såsom en vibrerande telefon vid inkommande samtal eller batterinivån. Dessutom återfinns de dubbla USB Type-C-anslutningarna på både kort och lång sida, vilket är klassiskt för ROG Phone. Telefonen har även standard knappar och en 3,5 mm kombinerad hörlursuttag.

Möt_07.jpg

Aeroactive-kylaren med tillhörande bärpåse.

Möt_08.jpg

Den lilla kylaren monterad på baksidan av mobilen.

Möt-09.jpg

Undersidan av kylaren tillåter fortsatt passthrough-laddning och har ett eget 3,5 mm-uttag.

Möt_10.jpg

Skalet som inte täcker mycket av baksidan..

Möt_11.jpg

.. och destro mindre av sidorna.

Med telefonen färdiginspekterad tänkte jag ta en närmare titt på de medföljande tillbehören. Den första och mest imponerande biten som fångar min uppmärksamhet är Aeroactive Cooler X-kylaren, som också fungerar som en handkontroll. Denna ska definitivt undersökas närmare senare. Dessutom ingår ett mobilskal, men det bör noteras direkt att jag starkt ifrågasätter hur mycket detta skal faktiskt skyddar; det kan möjligen hantera en stöt mot en kant på ett bord.

Överlag är det en trevlig upplevelse att packa upp ASUS ROG Phone 8. För den som uppskattar även de små detaljerna finns det mycket att hämta, som den lilla SIM-pinnen utformad efter ROG-loggan. Trots alla positiva aspekter är det ändå något jag saknar – ett skärmskydd. Det är något som skulle komplettera paketet enligt min åsikt och som redan har erbjudits som standard av andra konkurrerande aktörer i flera års tid.

Uppstart och mjukvara

Med telefonen fullt uppstartad slås jag av den fantastiska skärmen. Trots att den inte har den högsta upplösningen är det definitivt tillräckligt med pixlar med tanke på skärmstorleken på 6,78 tum. AMOLED-paneler har alltid levererat utmärkt kontrast och rika färger, och i kombination med den otroliga ljusstyrkan som ASUS ROG Phone 8 Pro kan leverera blir det verkligen en imponerande upplevelse – det måste nästan upplevas personligen eftersom bilder inte fullt ut kan återge hela skönheten.

Uppstart.jpg

Jag måste direkt ge ett stort tummen upp för uppstartsprocessen och den filosofi som ASUS har när det kommer till Android och mjukvara. Att flytta appar, kontouppgifter och liknande från min privata telefon tar knappt en kvart att slutföra, och tidigare erfarenheter ekar vidare när det gäller bloatware – det vill säga nästan ingen överflödig förinstallerad programvara alls. ASUS kör med en mycket nära stock-version av Android 14, där de har lagt till sitt egna gränssnitt på ett smakfullt och intelligent sätt som inte inkräktar eller är i vägen för användaren.

Med det sagt finns det absolut skräddarsydd programvara, utöver några utsvävande animationer och ljudeffekter. Denna blir dock mest påtaglig vid spelinriktade scenarier, vilket rimligen är passande för en telefon som primärt är ämnad för spel. ASUS Armoury Crate är ett bekant inslag på dator-sidan och gör en återinträde även på den mobila sidan, tillsammans med funktionerna X-mode och Air Triggers.

AC_01.png
AC_02.png
AC_03.png

Tidigare nämnda Armoury Crate agerar hjärtat i maskineriet, där appen fungerar som både spelbibliotek och verktyg för att välja mellan olika profiler för prestanda. Det finns även en informationspanel som visar temperatur, klockhastigheter med mera. I fliken Aktuellt kan man få tips på spel som stödjer hög uppdateringsfrekvens, ASUS egna utvalda rekommendationer samt spel som har stöd för ASUS Air Triggers eller externa spelkontroller – likt ASUS egna kommande ROG Tessen.

Prestanda

Överlag känns telefonen mycket responsiv, och jag upplever aldrig hackande menyer eller oresponsiva applikationer. Fingeravtrycksläsaren, som är inbyggd och undangömd i skärmens nedre del, är blixtsnabb – förmodligen den snabbaste jag har upplevt. Batteritiden är också mycket god; jag har inga problem att använda telefonen en hel dag med varierad användning av YouTube, spel och surfande.

Syntetiska tester

Subjektiva upplevelser är viktiga, men på SweClockers värderar vi även hårda siffror. Det är därför dags att köra ASUS ROG Phone 8 genom en svit med tester. Först ut är de syntetiska applikationerna. Här använder jag Geekbench 6 och dess inbyggda verktyg för att mäta både processor- och grafikprestanda. Alla tester körs med aktiverat X-mode, och jag utför även tester både med och utan Aeroactive Cooler X-kylaren.

Geekbench 6.png

Geekbench-resultat sida-vid-sida och som visar relativ prestanda mot andra populära enheter.

ASUS ROG Phone 8 Pro

Geekbench 6 – OpenCL

Geekbench 6 – Vulkan

X Mode

14 339p

16 392p

X Mode + Kylare (auto)

14 339p

16 448p

X Mode + Kylare (max hastighet)

14 311p

16 487p

Initialt är det verkligen imponerande siffror när det kommer till den grafiska renderingen. ASUS har med ROG Phone 8 gjort ett utmärkt jobb med att utnyttja Snapdragon 8 Gen 3 till fullo. Dock är jag ganska besviken och något förvirrad när det gäller Aeroactive-kylaren. Inte ens med fläkten inställd manuellt på maximal hastighet noterar jag någon markant skillnad jämfört med att inte använda kylaren alls.

ASUS ROG Phone 8 Pro

Geekbench – Enkeltrådat

Geekbench – Flertrådat

X Mode

2 326p

7 296p

X Mode + Kylare (auto)

2 317p

7 334p

X Mode + Kylare (max hastighet)

2 315p

7 373p

Den enkeltrådade prestandan visar tydligt ett generationskliv upp från Snapdragon 8 Gen 2, men det som verkligen imponerar med ASUS ROG Phone 8 och Snapdragon 8 Gen 3 är den flertrådade prestandan. Dock verkar historien upprepa sig något när det gäller Aeroactive-kylaren, där jag återigen inte kan notera någon direkt fördel jämfört med att köra helt utan den.

Jag måste säga att jag är besviken samtidigt som jag är lättad med resultaten som presenterats. Å ena sidan hade jag önskat att kylaren gjorde mer än att bara svalka mina händer när jag håller i telefonen, men å andra sidan är jag tacksam att jag inte behöver krångla med denna enhet för att få ut riktigt bra prestanda. För mig verkar kylaren vara just det – ett krångel. Den är stor och klumpig, lägger till onödig vikt och inte minst låter den så pass högt att min bättre hälft misstog ljudet för att komma från min bärbara dator.

Spelprestanda

Med de syntetiska testerna avklarade kan vi nog konstatera att den teoretiska prestandan är klart där. Det jag hoppas på nu är att detta översätts väl i verkliga scenarier också. För att hjälpa mig ta reda på detta laddar jag ned några av de mest populära speltitlarna som även sätter grafikkretsen på prov. Detta inkluderar spel som Genshin Impact, Star Rail, Warzone och PUBG. ASUS Game Genie används som överlägg för att fånga prestandasiffror, och mjukvaran kan även användas för att enkelt justera saker som ljusstyrka, byta mellan prestandaprofiler med mera direkt i ett spel.

Spel_02.jpg

Partikelfyllda stridsscener i Honkai: Star Rail är inga problem för ROG Phone 8 att hantera.

Spel_03.jpg

Actionpackade och grafiskt snygga Black Desert Mobile får knappt telefonen att svettas.

Spel_04.jpg

Vista-vy från en stad i Genshin Impact som brukar visa på sprickor i fasaden gällande prestanda. Här är det dock inga problem att varken klättra upp eller panorera kameran med bibehållen FPS.

Spel_05.jpg

Ett annars påfrestande scenario med Fortnite när man faller in mot kartan är heller inga problem.

ASUS ROG Phone 8 Pro – X-mode

Medel FPS

Fortnite

60 FPS

Genshin Impact

60 FPS

Honkai: Star Rail

60 FPS

Black Desert Mobile

45 FPS

Asphalt 9

60 FPS

PUBG Mobile

60 FPS

COD Warzone

60 FPS

Med de ovanstående resultaten kan jag direkt säga att ASUS ROG Phone 8 Pro klarar av allt jag kan kasta på den utan problem. Genshin Impact, som annars är ett ganska krävande spel, har absolut inga problem med att bibehålla stadiga 60 FPS även med grafikinställningarna maxade. Denna trend fortsätter in i Mihoyos Honkai Star Rail, där jag inte märker några hack eller nedgångar i bildfrekvensen av betydelse.

Även populära online-spel som Warzone, Fortnite eller PUBG klarar med bravur av att bibehålla en stadig bildfrekvens även med grafiken inställd på högsta möjliga. En utstickare är dock Black Desert Mobile, som är låst till 45 FPS, detta trots att grafikkretsen sällan överstiger knappa 27 procent användning. Efter lite detektivarbete kan jag fastställa att just denna titel har en slags vitlista från utvecklarens sida, där en telefon manuellt läggs till för att kunna nyttja högre bilduppdateringsfrekvens och diverse andra inställningar.

Spel_01.jpg

ASUS Game Genie kan användas för att visa systeminformation, snabbt ändra spelprofil eller köra ett makro.

Överlag gör ASUS ROG Phone 8 Pro precis vad den är ämnad att göra, och den gör det riktigt bra. Ingen speltitel har problem att upprätthålla en hög och stabil bilduppdateringsfrekvens samt rimliga temperaturer. Det finns gott om outnyttjad processor- och grafikkraft kvar att hämta för framtida eller mindre krävande titlar som har stöd för den snabba skärmpanelen – som går hela vägen upp till 165 Hz. Tillhörande kompanjon-applikationer som Armoury Crate och Game Genie är genuint trevliga och faktiskt användbara inslag för en speltelefon.

Kamera

En annan aspekt som ASUS betonade när de avtäckte ASUS ROG Phone 8 var hur väl lämpad telefonen är även för fotografering och videoinspelning, mycket tack vare den nya sensorn från Sony tillsammans med den optiska och digitala bildstabiliseringen.

Kamera_02.jpg

Huvudsensor i auto-läge och 16:9-format.

Kamera_03.jpg

Vidvinkel-kamera uppe på kulle i grumligt väder.

Kamera_04.jpg

Bild på nedlagd skidlift, numera ombyggd till 5G-mast och kanvas för gatukonst.

Kamera_05.jpg

Nattebild med fokus på belysning av träd och natthimlen.

Kamer_06.jpg

Nattbild med hög kontrast mellan snö och den mörka bakgrunden

Kamera_07.jpg

En sista nattbild längs med ett gångstråk och blandade ljuskällor.

Kamera_01.jpg

Bild på den egna datorn i ett normalt belyst rum. Huvudkamera och autoläge.

Överlag tycker jag att ASUS ROG Phone 8 Pro tar klart acceptabla bilder, även om det inte är det bästa jag sett på senare tid. I mer fördelaktiga scenarier där det finns rikligt med ljuskällor har jag inte direkt något att klaga på. Huvudsensorn klarar utan problem av att leverera bilder jag skulle kunna dela med nära och kära eller på sociala medier, likaså bilderna som tas med selfiekameran. Även nattfotografering ger enligt mig klart godkända resultat och är vida bättre än tidigare modeller i serien.

Dock finns det lite att önska när det kommer till framförallt vidvinkeln och zoom-funktionaliteten. Bilderna blir gärna överskärpta och lämnar en del brus i mer skuggsatta partier, och en stor del av detaljerna försvinner även i till exempel snö. Däremot ska det sägas att bildstabiliseringen är fantastisk. Det är inte några som helst problem att följa ett rörligt föremål eller hålla ett objekt i fokus medan jag själv rör mig runt och försöker filma.

Övrigt och reflektioner

Det finns mycket mer jag gärna skulle vilja gå djupare in på när det kommer till ASUS ROG Phone 8 Pro. Tyvärr skulle artikeln bli olidligt lång. Jag tänker därför ägna detta slutsegment åt en snabb genomgång av några saker som jag inte har diskuterat ovan.

Det första jag vill prata om är Air Triggers, de inbyggda knapplösa knapparna som är tänkta att ersätta en kontroller i avsaknad av en sådan. Dessa låter fantastiska på papper, men tyvärr upplever jag dem som rätt oresponsiva många gånger och valde således att inte anstränga mig för att använda dem. De har dock några häftiga funktioner, som möjligheten att agera som makro-knappar för diverse genvägar.

Hål_01.jpg

Ursäkta ASUS, det är ett hål i min annars fantastiska skärm.

Hål_02.jpg

En annan sak som jag hoppade över lite är de inbyggda högtalarna. Dessa blir högljudda utan att skära och har tillräckligt med bas för att bekvämt kunna användas både för spel och film i allmänhet. Ett önskemål här hade varit lite tjockare ram för att låta ljudelementen vara riktade mot mig, istället för att förlita sig på kupandet av handflatan för att dirrigera ljudet i min riktning.

Den stora elefanten i rummet är dock selfie-kameran, som tyvärr är ett hål i skärmen. Denna typ av modernt gissel är ett relativt stort irritationsmoment för egen del när det kommer till inlevelsen i spel såväl som film. Detta går i linje med högtalarna, där jag mer än gärna hade sett en tjockare ram så att kameran hade kunnat placeras utanför panelen i sig.

Sammanfattning

Med ett väl tilltaget specifikationsblad visar ASUS att ROG Phone 8 Pro är redo att tackla även de största aktörerna på den mobila marknaden. En 6,78 tum stor AMOLED-skärm som når upp till 165 Hz, den senaste processorn med tillhörande grafikdel från Qualcomm samt tillräckligt med arbets- och lagringsminne för även de tyngsta uppgifterna erbjuds. Kamerahuset får också en stor uppgradering, och telefonen i sig har en mer strömlinjeformad design.

Samman_01.jpg

ASUS har alltid haft en väldigt avskalad version av Android som kommer väldigt nära stock-upplevelsen, en trend som fortsätter även för ASUS ROG Phone 8 Pro med Android 14. Det finns däremot en hel del saker som ändå gör att ASUS sticker ut på mjukvarusidan, bland annat ASUS Armoury Crate och Game Genie. Genom Armoury Crate går det att bland annat få en vy över spelbiblioteket, byta mellan olika prestandaprofiler och få tips på spel som stödjer hög uppdateringsfrekvens och kontroller.

När det kommer till prestanda blir jag inte det minsta besviken. ASUS ROG Phone 8 ihop med Snapdragon 8 Gen 3 tuggar med lätthet igenom testsviten. I Geekbench 6 grafiktest får jag ut strax över 16 000 poäng, och det flertrådade prestandatestet mäktar med lite över 7 300 poäng. När det kommer till spel omsätts den teoretiska prestandan väl även i praktiken. Titlar som Genshin Impact, PUBG Mobile och Honkai Star Rail klarar med enkelhet av att bibehålla stadiga 60 bilder per sekund även på de högsta inställningarna.

Samman_03.jpg

Honkai Star Rail med sina bombastiska effekter flyter på utan problem.

Om jag ska rikta lite kritik i slutändan är det främst mot valet som ASUS har gjort att sikta på en mer allmän marknad. Jag ställer mig frågande till varför stereohögtalarna inte är riktade direkt mot användaren, och framförallt ogillar jag det hål som är gjort i skärmen för selfie-kameran. Jag önskar att ASUS hade tänkt lite mindre på stil och lite mer på funktion – kort sagt hade en liten ram på övre respektive nedre kanten inte gjort något för att ge plats åt dessa funktioner på ett bättre sätt.

Sammantaget kan jag rekommendera ASUS ROG Phone 8 Pro om pengar inte är en faktor och man helt enkelt vill ha det bästa som Android-sidan av mobiltelefoner kan erbjuda i dagsläget när det kommer till spel och filmkonsumtion. Skärmen är fantastisk, spelprestandan räcker och blir över, och anslutningsmöjligheterna är precis vad jag förväntar mig av en ROG Phone – allt detta samtidigt som det också är en skaplig telefon i övriga hänseenden.

Positivt:

  • Genomgående premiumkänsla

  • Fantastisk skärm för spel och film

  • Klassledande prestanda

  • Ingen nämnvärd mängd bloatware

Negativt:

  • Hål i skärmen för selfie-kamera

  • Inte direkt riktade stereohögtalare

ASUS ROG Phone kommer finnas tillgänglig från flera svenska återförsäljare till det rekommenderade startpriset om 14 490 kronor. Officiellt släppdatum är den 9 februari.