Nyligen gjorde 404media (bakom betalvägg) ett reportage om en onlinetjänst som använts för att skörda mer än 14 000 Discord-servrar på text- och röstmeddelanden från 620 miljoner användare.

Med hjälp av botkonton på Discord påstod sig tjänsten ha samlat in mer än 4 miljarder offentliga meddelanden från chattprogrammet och sålt tillgång till den massiva databasen för så lite som 5 dollar på den numera nedplockade sajten Spy.pet. Sajten ska ha marknadsfört det hela som ett sätt för företag att få tillgång till data för att träna AI-modeller eller som ett verktyg för brottsbekämpning.

Nu skriver Eurogamer att en talesperson för Discord uttalat sig om händelsen.

Vårt säkerhetsteam har noggrant utrett aktiviteten och identifierat ett antal konton som vi bedömer har anknytning till webbplatsen Spy.pet, som vi därefter har stängt av. – Discord

Vidare förklarar talespersonen att kontona anslöt sig till Discord-servrar som var öppna för alla eller som gick att få åtkomst till via en giltig inbjudningslänk. Informationen som samlades in var alltså sådan som fanns tillgänglig öppet på servrarna. Inga privata Discord-meddelanden eller personuppgifter utöver vad en användare delar på sin profil ska ha skördats.