När Nvidia lanserade Geforce GTX 580 i början av förra veckan stod det klart att testprogrammet Furmark inte riktigt kunde göra sitt jobb – nämligen att belasta grafikkortet till bristningsgränsen.

Anledningen är att Nvidia implementerat en ny funktion vid namn Advanced Power Monitor, en krets på grafikkortet som tillsammans med drivrutinerna kan reglera grafikkortets strömförbrukning genom att sänka spänningen och klockfrekvenserna vid hög belastning från exempelvis Furmark eller OCCT.

IMG_5727.jpg

Programmerarna som arbetar på det lilla verktyget GPU-Z har dock arbetat fram en metod som lyfter på spärrarna. Genom att starta programmet med argumentet "GPUZ.exe /GTX580OCP" går det att testa Geforce GTX 580 på samma premisser som alla andra grafikkort, och SweClockers redaktion kan givetvis inte hålla fingrarna i styr.

Med spärrarna lyfta framgår det att Geforce GTX 580 slukar lika mycket ström som föregångaren GTX 480 i Furmark. Hela testsystemet inklusive en måttligt överklockad Intel Core i7 975 kliver upp till 491 W.

Med två grafikkort i SLI blir det desto svettigare. Dubbla Geforce GTX 580 tillsammans med övriga datorkomponenter sätter i sig hela 819 W. Nykomlingen är dock strömsnålare än Geforce GTX 480 när systemet inte belastas.

Siffrorna är givetvis intressanta, men det bör nämnas att Furmark är ett specialskrivet testprogram vars enda syfte är att framkalla så hög strömförbrukning som bara möjligt. SweClockers har ännu inte stött på ett riktigt spel eller applikation som ger lika höga siffror under realistiska förutsättningar.

Temperaturerna är dock en klar förbättring från föregående generation. Den uppdaterade kylaren i Geforce GTX 580 med ångkammare istället för värmeledningsrör ger klart lägre temperaturer även med Furmark i full fräs. Som grädde på moset är dessutom ljudnivån märkbart lägre.