Att vara datorentusiast på en stram budget är inte alltid helt lätt när ett nytt chassi ska inhandlas. Det är inte ovanligt att de mer genomtänkta modellerna går loss på en dryg tusenlapp, vilket kan äta upp en stor del av kakan i billigare byggen. Det relativt färska företaget Bitfenix slår nu ett slag för de prismedvetna användarna med sitt nya chassi Outlaw. Modellen är ett försök att bjuda på goda expansionsmöjligheter och finesser samtidigt som priset har pressats rejält.

Specifikationer

542.jpg
549.jpg
546.jpg
547.jpg
550.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX

Dimensioner (B×H×D)

180 x 438 x 478 mm

Vikt

5,2 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

4 st. varav en dold

3,5”-platser

4 st.

2,5”-platser

1 st.

Fläktplatser

6 st. 120 mm, 2 st. 120/140 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 120 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

4 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Lägsta pris

Bitfenix Outlaw är ett miditower-chassi som trots relativt nätta mått har stöd för fullstora ATX-moderkort. Modellen är tillverkad i stål med undantag för frontpanelen som är av plast. Likt sin avsevärt dyrare kusin Colossus har Bitfenix använt sig av den gummiliknande "SofTouch"-behandlingen på chassits front, vlket ger en hinna som är motståndskraftig mot fingeravtryck och repor. Anslutningsmöjligheter finns på frontpanelens topp i form av 4 st. USB 2.0-portar samt in och utgångar för ljud.

Insidan på Outlaw kan till en början verka förvirrande av den enkla anledningen att Bitfenix har valt en spegelvänd layout. Detta innebär att moderkortet monteras upp och ner samtidigt som åtkomsten till komponenterna görs från chassits högra sida. Nätaggregatet monteras i vanlig ordning i chassits botten och kan tack vare ett utstansat hål suga in frisk luft utifrån. I övrigt finns det väldigt goda ventilationsmöjligheter i Outlaw, med plats för hela 8 st. fläktar i storleksordningen 120 millimeter.

Utrymmesmässigt kan i princip samtliga grafikkort för konsumentbruk monteras i chassit tack vare en smart design som låter kortet löpa vidare in bland 5,25"-platserna. När det kommer till processorkylare bör man hålla sig till modeller med en total höjd under 165 millimeter. I lagringsväg kan 4 st. 3,5"-enheter monteras varav 2 st. med gummibussningar samtidigt som en 2,5"-enhet kan monteras i chassits botten.

På grund av Outlaws kompakta mått finns det ingen plats för kabeldragning på moderkortsplåtens baksida. Bitfenix har istället skapat ett utrymme bakom hårddiskburen där kablar kan skuffas undan samt dras vidare till komponenterna genom utstansade hål.

Testresultat och sammanfattning

De som tidigare har försökt montera in komponenter i chassin av billigare karaktär vet säkert med sig att det kan vara en riktig pina med skärsår och omöjlig kabeldragning som resultat. Outlaw visade sig dock vara ett ordentligt undantag i det här fallet och måste ändå anses som riktigt lättarbetat i prisklassen. Komponenterna trillade på plats utan några som helst problem samtidigt som vi skonades från vassa kanter på insidan.

Kabeldragningen gick förvånandsvärt smärtfritt och vi kunde utan problem stoppa undan större delen av kablarna i det utrymme som fanns tillgängligt bakom hårddiskburen. Kablarna kunde därefter dras vidare till moderkort, grafikkort och lagringsenheter utan att de var i vägen alltför mycket. Även om vi fortfarande saknade möljigheten att dra kablarna bakom moderkortsplåten så får företagets egna lösning ses som ett godkänt alternativ.

Samtidigt finns även otroligt goda ventilationsmöjligheter med plats för hela 8 st. fläktar. Detta i kombination med plats för långa grafikkort och stora processorkylare gör modellen lämpad för högpresterande komponenter. De enda två sakerna vi egentligen kan klaga på är den otroligt tunna plåten som chassit är tillverkat i samt att inte alla hårddiskplatserna är gummidämpade.

Sammanfattningsvis har Bitfenix Outlaw varit en trevlig bekantskap. Modellen bjuder på goda expansionsmöjligheter, bra ventilation och smarta lösningar i prisklassen. Kan man bortse från det något låga kvalitetsintrycket är detta chassi en kandidat att ha i åtanke till ett eventuellt budgetbygge.

Fördelar:

Bra expansionsmöjligheter och finesser för prisklassen
Priset

Nackdelar:

Tunn plåt
Snål gummiupphängning för hårddiskar