När det talas om kylning med flytande kväve handlar det ofta om rekordförsök eller andra extrema former av jakt på prestanda. I SweClockers testlabb får Jonas och Emil sällskap av Jonas "Mean Machine" Klar från MSI, som förklarar grunderna bakom tekniken och demonstrerar hur det går till att kyla ned processor och grafikkort till minusgrader.

12512.png

Datorkomponenter

Typ

Modell

Processor

Intel Core i7 3960X

Moderkort

MSI Big Bang XPower II

Grafikkort

MSI N580GTX Lightning

Minne

G.Skill F3-19200CL9Q-16ZMD (4 x 4 GB 2 400MHz)

Lagring

Crucial M4 64 GB

Nätaggregat

Coolermaster Silent Pro Gold 1000W

Kylning CPU

Kingpin F1 Dark

Kylning GPU

Ryba Fat Pot

Kylmedium

LN2

I demonstrationen används ett datorsystem baserat på Intels entusiastprocessor Core i7 3960X "Sandy Bridge-E" med MSI Big Bang Xpower II och MSI Geforce GTX 580 Lightning. För att sätta fart på kylningen används så kallade pottar, det vill säga ihåliga metallrör som är konstruerade för just flytande kväve.

Äventyret avslutas med en runda överklockning, inget rekordförsök men däremot ett kliv mot respektabla klockfrekvenser. Processorn skrämdes upp till 5,3 GHz medan grafikkortet fick en skjuts till hela 1 560 MHz GPU.

Den som är nyfiken på kylning med flytande kväve kan ställa frågor till Jonas Klar i diskussionstråden till denna nyhet. Det finns även massvis av intressant läsning i SweClockers överklockningsforum, både när det kommer till grafikkort och processorer.