I september 2012 ansökte Expert Sverige AB om konkurs vid Linköpings tingsrätt. Ansökan omfattade de 73 egenägda försäljningsställena, men berörde inte franchisetagarnas fristående butiker. Nu talas det om att den internationella hemelektronikkedjan åter tar sikte på den svenska marknaden.

Källor till SweClockers uppger att Expert slutit avtal om att ta över Media Markts verksamhet i Sverige, inklusive personal och försäljningsställen. Stormarknaderna ska även fortsättningsvis använda varumärket Media Markt medan de mindre försäljningsställena omvandlas till Expert-butiker.

Sedan den svenska etableringen år 2006 har Media Markt dragits med stora förluster, inte minst till följd av en aggressiv etableringsstrategi med kostsamma satsningar på att vinna marknadsandelar från huvudkonkurrenterna Elgiganten, Siba och numera nedlagda Onoff.

Moderbolaget har kunnat täcka förlusterna med intäkter från övriga marknader, men den europeiska finanskrisen har gjort situationen allt tuffare. Det senaste året har en rad högt uppsatta chefer för den svenska verksamheten lämnat företaget, bland dessa Sverigechefen och marknadschefen.

Expert International räknas som en av de största hemelektronikkedjorna i världen med över 8 300 butiker i Europa, Kanada, USA och Sydamerika. De nordiska delen består av närmare 1 000 försäljningsställen i Norge, Sverige, Danmark, Finland och Estland, som under 2011 omsatte cirka 9,8 miljarder norska kronor.

SweClockers har sökt Media Markt för en kommentar.

Uppdatering

En talesperson för Media Markt uppger till SweClockers att de "inte för några som helst diskussioner med Expert eller något annat företag, varken rörande strukturella förändringar eller andra verksamhetsrelaterade frågor" och att det "inte heller [finns] några planer på att dra tillbaka från den svenska marknaden".