Den åldrande minnesstandarden DDR3 ersätts inom de närmaste åren av DDR4. Nytt är löften om högre prestanda, kapacitet och betydligt lägre spänningar på 1,05–1,2 V, att jämföra mot 1,2–1,65 V för DDR3. Trots att specifikationen för standarden är spikad dröjer det till nästa år innan den når ut till marknaden.

På plats under IDF 2013 visade Kingston upp den senaste tekniken i sitt bås, rapporterar Techreport. I demonstrationen syns tolv minnesmoduler på 16 GB vardera för totalt 192 GB, medan hastigheten var 2 133 MHz och spänningen 1,2 V. Modulerna anslöts till en ensam processor, vilket är intressant i sammanhanget då ingen kommersiell processor har stöd för DDR4.

Demonstrationen är sannolikt baserade kring Haswell-EP, ersättaren till nyligen lanserade Ivy Bridge-EP för servrar och Ivy Bridge-E för konsumenter. Haswell-EP väntas bli den första processorn med stöd för DDR4 och får enligt tidigare uppgift DDR4-minne på upp till 2 133 MHz i fyra kanaler.

Även om minnestillverkare är redo för övergången till DDR4 kommer det dröja innan standarden börjar ersätta DDR3. Medan DDR4-minnen börjar säljas mot slutet av 2014 med Haswell-EP väntas det inte handla om några större volymer. Istället är det Skylake, ersättaren till Broadwell, som kommer driva övergången framåt under 2015.