Inledning

Det vankas nya tider för den etablerade USB-standarden, välkänd inom allt från minnesstickor till kringutrustning för datorer. Mest omtalat är utan tvekan vändbara kontakten Type-C, men även på andra fronter duggar uppdateringarna tätt.

usb1.png

Färska USB 3.1 tar över efter USB 3.0 och bjuder bland annat på uppskruvade hastigheter. I teorin handlar det om en fördubbling av bandbredden, från 5 Gb/s till 10 Gb/s. Genom att förändra hur informationen kodas minskar även overhead från cirka 20 procent vid USB 3.0 till endast 3 procent för USB 3.1, något som i praktiken innebär ytterligare ökad prestanda.

En annan stark punkt är att USB Attached SCSI Protocol (UASP) blir en del av standarden, inte en "frivillig" uppgradering. Tekniken innebär generellt möjlighet till snabbare och effektivare dataöverföring, bland annat genom köfunktioner samt möjligheten att hantera flera förfrågningar samtidigt.

Till SweClockers testlabb letar sig ett utrustningskit från Asus med allt som behövs för att sätta USB 3.1 på prov. Häng med när vi utforskar om den nya standarden har vad som krävs!