Arkitekturen Bulldozer blev långt ifrån den succé AMD hoppats på och på senare år har den till och med erkänts som ett misslyckande. Nästa år hoppas bolaget kunna lägga det kapitlet bakom sig i och med arkitekturen Zen, som blir en från grunden helt ny design med fokus på hög prestanda för serverbruk.

Nu publiceras en första presentation över arkitekturen på forumet Planet 3DNow, av en användare med alias "insider2015". Även om det är lätt att avfärda detta som en väl utarbetad bluff talar formspråket för att den är legitim, samtidigt som datumet i botten överensstämmer med när AMD kommer hålla nästa Financial Analyst Day.

Medan presentationen bara ger en övergripande bild talar den ett tydligt språk om att AMD satsar på en bred design, med tillhörande hög prestanda per kärna. Det här styrker tidigare rykten om att Zen får stöd för Simultaneous Multithreading, där varje kärna kan exekvera två samtida trådar, någonting Intel sedan länge använt i sina processorer och marknadsför som Hyperthreading.

Varje kärna får två flyttalsenheter på 256 bitar vardera, vilka sannolikt kan slås ihop vid behov för att utföra mer komplicerade 512-bitars AVX-instruktioner. Detta att jämföra mot nuvarande moduldesign i Bulldozer och efterföljande Piledriver, Steamroller och Excavator, där två kärnor delar på två flyttalsenheter om 128 bitar. Med ett motsvarande antal kärnor innebär således den nya designen fyra gånger mer resurser för flyttalsberäkningar än dagens AMD-arkitekturer.

Samtidigt syns förbättringar vid för heltal, där antalet pipelines går från fyra till sex per kärna. Detta kombinerat med att AMD frångår en moduldesign till att ge varje kärna egna resurser kan i teorin medföra stora prestandaförbättringar, om än inte lika dramatiska som på flyttalsdelen.

Först ut med arkitekturen på konsumentmarknaden blir Summit Ridge, som får upp till åtta kärnor och integrerad nordbrygga med stöd för PCI Express 3.0. Allt detta ska dessutom husera i ett TDP-värde om 95 W, vilket kan jämföras mot hissnande 220 W för dagens flaggskepp FX-9590. Förutom ny arkitekturen kan detta också tillskrivas övergången till en 14-nanometersteknik.

Summit Ridge kommer använda nya sockeln FM3, vilken får sällskap av sydbryggan "Promontory". Denna tros utvecklas i samarbete med Asustek-ägda Asmedia, som gör allehanda tredjepartskretsar till moderkort och således har den expertis samt intellektuella egendom som krävs för att utveckla en sydbrygga.

Summit Ridge väntas anlända för konsumenter under det tredje kvartalet 2016, där tidigare uppgifter talar för att arkitekturen Zen kan äntra scenen tidigare än så för servrar och arbetsstationer.