Intels så kallade HEDT-plattform bjuder på fler kärnor och stöd för överklockning än mer prisvärda LGA 115x, men saker som stöd för fyra minneskanaler och inte minst en rejäl sockel gör den inte lämpad för den bland entusiaster populära formfaktorn Mini ITX. Den här uppfattningen förändrade taiwanesiska Asrock med X99E-ITX/ac och nu riktas den komprimerade formfaktorn till servermarknaden.

Med EPC612D4I har Asrock lyckats med bedriften att rymma sockel LGA 2011-3 och fyra DDR4-minnesplatser, till skillnad från endast två för X99E-ITX/ac. Nämnvärt är också att moderkortet använder styrkretsen C612, vilket innebär att det saknas stöd för överklockning samt att stöd för ECC-minne tillkommer.

En kompromiss för att kunna rymma fyra minnesstickor är att Asrock använder sig av formfaktorn SO-DIMM, som är främst avsedd bärbara datorer. Minnesmoduler enligt formatet och DDR4 finns ännu inte butik, men detta blir det ändring på i och med Intels lansering av Skylake under hösten.

I övrigt märks anslutningar för PCI Express 3.0, fyra SATA 6,0 Gbps och allehanda USB för internt och i bakkant. Moderkortet är även utrustat med inget mindre än tre Gigabit LAN, varav två via Intel-kretsarna i210 och i217 och en som är dedikerad för Intelligent Platform Management Interface (IPMI).

Vad Asrock EPC612D4I kommer kosta kosta framgår inte och inte heller när den blir butikstillgänglig. Sannolikt är dock att det dröjer till hösten när DDR4 börjar hitta ut i formfaktorn SO-DIMM.