Grafikprocessorn Fiji från AMD blir först i världen med den nya minnestypen HBM. Med hjälp av nära integration erbjuds avsevärt lägre strömförbrukning och högre bandbredd jämfört mot GDDR5. Att tekniken är ny medför dock vissa nackdelar, som ett påtagligt prispåslag och kapacitetsbegränsning.

Fiji-baserade AMD Radeon R9 Fury X har länge spåtts få 4 GB videominne som direkt följd av användningen av HBM, någonting som kan tyckas rimma illa med en prislapp på över 10 000 kronor. Minnesleverantören SK Hynix har dock planer på att släppa HBM i större kapaciteter framöver, vilket gett hopp om att grafikkortet kan släppas med 8 GB.

Nu har dock SweClockers på flera håll fått bekräfta att Radeon R9 Fury X endast får 4 GB videominne. Det här är samma som för Radeon R9 290X och hälften av de 8 GB som kommer med uppfräschade R9 390X. Det är också signifikant lägre än de 12 och 6 GB som gäller för huvudmotståndarna Geforce GTX Titan X och ännu färska GTX 980 Ti.

Värt att nämna är dock att Fiji sannolikt begåvas med samma minneskompression som AMD introducerade med Tonga. Bolaget har tidigare endast lyft fram att det ger en högre effektiv minnesbandbredd, men bör också bidra med att rymma fler och större texturer i en given minneskapacitet jämfört mot äldre grafikprocessorer.

AMD väntas ge ännu ett smakprov av Radeon R9 Fury X på spelmässan E3 den 18 juni, men när grafikkortet lanseras är ännu inte känt.