Japanska Sony har under året varit avvaktande på telefonmarknaden, där Xperia Z3 fick en smärre uppdatering i form av Z4 i japan eller Z3+ i övriga delar av världen. Till årets upplaga av IFA är det dock dags för succession, med inget mindre än tre nya modeller i nya Z5-familjen.

De tre modellerna väntas i mångt och mycket dela egenskaper, där det som skiljer är skärmen. För Xperia Z5 och Z5 Compact som efterträder Xperia Z4/Z3+ och Z3 Compact märks samma storlekar som tidigare; 5,2 och 4,6 tum, med samma upplösningar på 1 920 x 1 080 pixlar respektive 1 280 x 720 pixlar.

Den stora nyheten blir flaggskeppet Xperia Z5 Premium, som går upp till 5,5 tum och 4K-upplösning. Förutsatt att det handlar om 3 840 x 2 160 pixlar skulle det ge en rekordhög punkttäthet på 801 pixlar per tum (ppi), att jämföra mot 576 ppi för Samsung Galaxy S6 eller 401 ppi för Apple Iphone 6 Plus.

Specifikationsmässigt för mellanmodellen Xperia Z5 återfinns 3 GB primärminne, 32 GB lagring, en 8-megapixelskamera i fronten och en på 23 megapixlar i bakkant, som sägs ha marknadens snabbaste autofokus på 30 millisekunder. Modellen har även en fingeravtrycksläsare på höger sida och som tidigare nämnt väntas hårdvara vara närapå identisk mellan de tre varianterna.

Vad som kan anses extra intressant är valet av processor. Xperia Z4 med tillhörande Qualcomm Snapdragon 810 har kritiserats för överhettning och samma krets återfinns även i Xperia Z5, och troligtvis också Z5 Compact och Z5 Premium. Huruvida det blir ett problem är det dock för tidigt att sia om, då Sony kan ha gjort optimeringar i hård- och mjukvara för att tygla värmeutvecklingen.

Samtliga modeller behåller ordinarie Micro USB, och går således inte över till USB Type-C, och har IP68-certifikat vilket markerar att modellerna håller tätt från damm och klara nedsänkning i vatten. Likt tidigare Xperia Z-flaggskepp utlovas två dagars batteritid för samtliga modeller.

Sonys presskonferens där Xperia Z5-familjen tros se dagens ljus går av stapeln den 2 september, klockan 16:00 på IFA-mässan i Berlin.

Källa: Xperiablog.