Vad som kallas för kvantprickar börjar synas till i allt fler tv-apparater och nu är det även dags för datorskärmar att utrustas med tekniken. I praktiken handlar det om ett några atomer tjockt lager kristaller, ett slags färgfilter, som gör det möjligt att bestämma pixlarnas färg genom att med hög precision styra kristallernas storlek.

Quantum dot technology is changing the way monitor users think about colour, and the new 27-inch E Line monitor is the first on the market to showcase this new technology.

I våras introducerade Philips den första skärmen med kvantprickar på den kinesiska marknaden och nu går även den globala lanseringen. Skärmen heter Philips 276E6ADS och mäter 27 tum med 1 920 x 1 080 pixlar i 60 Hz.

På menyn står en IPS-baserad skärmpanel med specifikationer som 5 ms responstid, ett kontrastförhållande på 1 000:1 samt 300 cd/m2 ljusstyrka. Därutöver märks anslutningar för DVI-D, VGA och HDMI (MHL).

Vad som skiljer skärmen från mängden är att den trots en relativt blygsam prislapp ska klara av att återge ovanligt höga 99 procent av färgrymden Adobe RGB, vilket sägs göra den särskilt lämpad för fotografer, videoredigerare och andra användare med höga krav på god färgåtergivning.

Philips 276E6ADS ska finnas i handeln inom kort till det rekommenderade priset 3 790 kronor inklusive moms.