Övergången till 14 nanometer har varit allt annat än problemfri för Intel, som till följd av tillverkningstekniska svårigheter i omgångar tvingades senarelägga Broadwell. Nu har arkitekturen på rekordtid ersatts av efterträdaren Skylake, i alla fall sett till de lägre prisklasserna.

I det yppersta prestandaskiktet för entusiaster är det fortsatt Haswell-E som är aktuell med upp till åtta upplåsta kärnor och sockel LGA 2011-3. Näst på tur står Broadwell-E, som från början var tänkt att lanseras under hösten 2015 men som blev försenad till första kvartalet 2016.

Nu framgår att processorfamiljen stött på ytterligare en försening och att Intel inte planerar inleda produktion förrän februari eller mars 2016. Förutsatt att uppgifterna stämmer innebär det en lansering någon gång under våren eller över ett halvår efter de ursprungliga planerna.

Bland nyheterna för Broadwell-E märks framförallt övergången till 14 nanometer, vilket kan väntas göra processormodellerna mer energieffektiva än Haswell-E. Därutöver väntas det åter handla om sex alternativt åtta upplåsta kärnor och stöd för DDR4-minne i fyra kanaler, den här gången med officiellt stöd för moduler i 2 400 MHz istället för 2 133 MHz med Haswell-E.

För själva plattformen handlar det fortfarande om sockel LGA 2011-3 samt dagens styrkrets X99, vilket möjliggör uppgradering för den som idag sitter på Haswell-E. Antalet PCI Express 3.0-kanaler för instickskort ligger kvar vid 40 stycken.

Källa: Benchlife.