Mjukvarujätten Microsoft gör ingen hemlighet av att de vill att alla som sitter på ett äldre operativsystem ska uppgradera till Windows 10, varför det under ett år är gratis att uppgradera från Windows 7 och 8.1. Alla är dock inte intresserade utan väljer aktivt att stanna kvar vid de äldre operativsystemen.

Nu visar det sig att Microsoft helt förbigår valet att inte uppgradera till Windows 10 och att operativsystemet laddas ned utan användares vetskap. Det handlar om installationsfiler på mellan 3,5 och 6 GB, vilket är en betydande mängd data på en hybrid eller surfplatta med endast 32 eller 64 GB internlagring.

Det här gäller dock inte alla, utan enbart användare som valt att automatiskt ladda hem uppdateringar till sin Windows-version. Det här ska ha skapat problem för de som sitter på begränsade datapaket, som körts slut till följd av nedladdningen. Det rapporterar webbtidningen The Inquirer.

For individuals who have chosen to receive automatic updates through Windows Update, we help upgradable devices get ready for Windows 10 by downloading the files they’ll need if they decide to upgrade. When the upgrade is ready, the customer will be prompted to install Windows 10 on the device.

Microsoft som valt att kommentera uppgifterna förnekar inte tilltaget, utan berättar att filerna laddas ned till den dagen användaren eventuellt väljer att uppgradera till Windows 10. Samtidigt talar flera rapporterar om att Microsoft försöker påtvinga uppgraderingar, genom att tillfråga användare varje gång datorn i fråga slås på eller när de startar webbläsaren Internet Explorer.