Till följd av att TSMC inte lyckats ta fram en ny avancerad tillverkningsprocess för högpresterande kretsar är AMD och Nvidia fast på 28 nanometer sedan snart fyra år tillbaka och det kommer dröja till nästa år innan det blir ändring på den saken. Det här har lett till spekulationer om att aktörerna tänkt vända sig till Samsung för tillverkningen av nästa generations grafikprocessorer.

Mest aktuellt i ryktesväg har varit Nvidia, inte minst då bolaget i en finansrapport bekräftat att Samsung ska producera en grafikprocessor åt bolaget. Nu framgår dock i en rapport från Business Korea att Samsung inte lyckats kamma hem kontraktet för Pascal, efterträdaren till arkitekturen Maxwell, utan att Nvidia stannar kvar hos TSMC som är en partner sedan 20 år tillbaka.

Tillverkningen av Pascal ska således ske hos TSMC på en 16-nanometersteknik med så kallade 3D-transistorer eller "FinFET", där dubblerad transistortäthet får sällskap av högre energieffektivitet jämfört mot dagens 28 nanometer.

Efterträdaren till grafikprocessorn GM200, som används i Geforce GTX Titan X och GTX 980 Ti, väntas gå under namnet GP100 och ska enligt tidigare rykten få inget mindre än 17 miljarder transistorer. Detta kan jämföras mot 8 miljarder för GM200 eller hela 8,9 miljarder för AMD Fiji, som sett till antalet i dagsläget anses vara världens mest avancerade krets.

Vid sidan om de nya uppgifterna förbereder sig Nvidia för att håll GPU Technology Conference för utvecklare i Japan den 18 september. Inför detta har publiceras presentationsbilder, som avslöjar fler detaljer om vad som är att vänta av Pascal.

Det är sedan tidigare känt att Pascal ska nyttja minnesstandarden HBM2, som dubblerar minnesbandbredden mot HBM1 i Radeon Fury-serien. Det här ger en minnesbandbredd på en terabyte per sekund och nu framgår att kapaciteten landar på 16 GB. Nämnvärt är att 32 GB kommer bli möjligt med HBM2 och därmed kan bli aktuellt i specifika varianter av Pascal, exempelvis serierna Tesla och Quadro.

Den första grafikprocessorn med arkitekturen Nvidia Pascal väntas dyka upp i början av 2016.

Källa: Wccftech.