Det amerikanska lagringsföretaget Western Digital är en av de största aktörerna på inom sitt fält och har länge varit ett av de få företag som inte försökt slå sig in på SSD-marknaden. I slutet av förra året köpte dock företaget upp flashminnesgiganten Sandisk, vilket nu resulterar i att Western Digital lanserar sina första SSD-enheter riktade mot konsumenter.

Det handlar om enheter i bolagets WD Blue- och Green-serier, där båda kommer i både SATA- och M2-utförande. Den förstnämnda kommer i storlekarna 250 GB, 500 GB och 1 TB med en läshastighet på 545 MB/s och 525MB/s när det kommer till skrivhastighet. Enligt företaget själva ska den klara 400 TBW (Terabytes written), vilket innebär att disken har en garanterad pålitlighet för 400 TB skriven data

WD Green-serien är tillgänglig i de något mindre storlekarna 120 GB och 240 GB och riktar sig till mer vardagligt användande med upp till 80 TBW. Western Digital menar att dessa lämpar sig bra för bärbara datorer, då de har en väldigt låg strömförbrukning. Läs- och skrivmässigt handlar det om hastigheter på 540 MB/s respektive 405 MB/s.

Enheterna i WD Blue-serien lanseras inom kort, med ett pris som börjar på 79 USD för den 250 GB-modellen ända upp till 299 USD för 1 TB-varianten, motsvarande 870 respektive 3 300 kronor inklusive moms. WD Green-serien lanseras senare under året, men har ännu inte fått något pris.