De senaste fyra åren har varit problematiska för datormarknaden, med minskad försäljning från år till år. Enligt en ny rapport från analysfirman IDC kan dock denna trend kan vara på väg att vända framöver.

Försäljningen fick en trög start i början av 2016, vilket tros bero på låg tillgång tillsammans med möjligheten till gratis uppgradering av Windows 10. Under årets andra kvartal tog dock försäljningen fart igen och slutsiffran för året blev cirka 260 miljoner sålda datorer, en minskning med endast 5,7 procent i jämförelse med föregående år.

När det kommer till enskilda tillverkare är Lenovo den det gått bäst för sett till försäljning. På tredje plats kommer amerikanska Dell, som dock har ökat sin försäljning med cirka 8 procent, vilket är den största ökningen bland alla tillverkare.

Fjärde kvartalet förra året gick extra bra för många tillverkare och IDC förutspår att marknaden är på väg att nå en vändningspunkt där den kan börja stabiliseras igen. De menar att detta bland annat beror på att många användare nu börjar planera för att köpa nya datorer efter flera år.