SSD-enheter för konsumenter är ett relativt nytt fenomen, och på senare år har priserna gått ned till så låga nivåer att många tagit steget och köpt en enhet. Till skillnad från en traditionell mekanisk hårddisk, slits en SSD-enhets flashminne mindre av tid och desto mera av mängden skriven data till minnet.

Tillverkare av SSD-enheter anger därför en garanterad livstid i form av mängden data som enheten bör klara av att skriva. Mängden data moderna SSD-enheter väntas kunna skriva anges i terabyte (TB), vilket lämnar ett stort spelrum för SSD-enheter att kasta in handduken tidigare såväl som senare än så.

Enligt Techpowerup har tyska datortidningen c't testat ett antal SSD-modeller i par om två, över cirka ett år av intensivt skrivande. Gemensamt för samtliga var att tillverkarnas uppskattade livslängd överträffades med råge. Den första enheten att stupa var en Crucial BX200 240 GB efter 187 TB, mer än dubbelt upp mot de 80 TB som tillverkaren själv specificerar.

Vinnaren i testet blev Samsung 850 Pro 256 GB, som hängde med hela vägen till 9 100 TB. Detta kan jämföras mot "endast" 150 TB som Samsung garanterar, men även de 2 400 TB tekniksajten Techreport nådde med Samsung 840 Pro när de för ett par år sedan genomförde ett liknande hållbarhetstest.

Medan antalet skrivna terabyte är imponerande är det nämnvärt att enheterna visade på diverse fel innan de gav upp, men även att antalet liknande tester är för få till antalet för att vara statistiskt säkerställt. För att vara på den säkra sidan är det därför fortsatt rekommenderat att säkerhetskopiera viktig data regelbundet.