När persondatorn fick sitt genomslag och började hitta in i varje hem blev den så kallade musarmen en modern folksjukdom, där företag tagit fram alternativa lösningar för att mildra detta. En populär variant har varit möss som inte flyttas runt, utan där användaren styr pekaren med hjälp av en styrkula.

Nu lanseras nya MX Ergo, som enligt Logitech ska minska muskelspänningen i handen med 20 procent jämfört med traditionella pekdon. Detta dels genom en styrkula och dels med ett justerbart gångjärn, där dess vinkel kan justeras upp till 20 grader för att efter eget behov anpassa handledsställningen efter.

Vi såg att våra användare ibland lade till ytterligare kilar under styrkulan för att justera vinkeln, vilket vi tog inspiration ifrån när vi skapade nya MX Ergo

Andra finesser som är utmärkande för MX Ergo är möjligheten att med ett knapptryck ändra pekarens hastighet och precision mellan två lägen, där det ena markeras av att en LED-lampa tänds. Pekdonet har ett inbyggt batteri som ska klara upp till fyra månader på en laddning.

Vidare är MX Ergo kompatibel med mjukvaran Logitech Flow och Easy-Switch, vilket gör det möjligt att använda pekdonet på flera enheter. Bland annat möjliggör det för att kopiera och klistra in innehåll och filer mellan två olika datorer.

Logitech MX Ergo beräknas hitta ut på butikshyllor senare i september till det rekommenderade priset 1 199 kronor.