Testarna på Digital Foundry är återigen tillbaka med en prestanda- och grafikjämförelse. Denna gång står speltiteln Middle-Earth: Shadow of War i fokus och det är spelkonsolerna Playstation 4 Pro och ännu ej släppta Xbox One X som spelet körs på.

Båda maskinerna bjuder på diverse inställningsbara grafiklägen, men på bilderna är det kvalitetsläget med dynamisk upplösning som är påslaget. Xbox One X lyckas uppnå 3 360 × 1 890 pixlar gentemot Playstation 4 Pro och dess upplösning på 2 784 × 1 566 pixlar. Testet visar även att bland annat marktexturerna är betydligt mer högupplösta på Microsofts konsol.

Även terrängen och ritavstånden ser sig en uppgradering på Microsofts konsol. Detta blir extra tydligt i vissa scenarion, där Xbox One X laddar in mer detaljerad terräng på avstånd än konkurrenten Playstation 4 Pro.

Sett till prestanda håller Xbox One X en stabil uppdateringsfrekvens på 30 FPS och det är enbart under ett visst uppdrag då spelaren belägrar ett slott som bildfrekvensen letar sig ner mot omkring 20 FPS. Ett visst mått av fenomenet screen-tear noterades också, även om det inte nämns som särskilt påtagligt.

Testet visar överlag på en bättre upplevelse tillsammans med Xbox One X, något som förklaras med grafikminnet på 12 GB som gör det möjligt att ladda in fler och mer högupplösta texturer, något speltiteln drar full nytta av.

Digital Foundry menar att detta tillsammans med den högre upplösningen är de enskilt största skillnaderna, då Playstation 4 Pro på grund av minnesbegränsningar och lägre prestanda inte mäktar med att matcha Xbox One X. Är det maximalt ögongodis som eftersträvas är det dock fortfarande PC som gäller.

Nämnvärt är att det handlar om tidig kod till maskinen, då utvecklarna fortfarande har ett par veckor på sig att optimera titeln tills konsolen släpps.