Sedan en tid tillbaka har samarbetsorganisationen 3GPP arbetat med att ta fram specifikationerna för nästa generations mobila nätverk, med namnet 5G. Detta blir uppföljaren till dagens 4G/LTE-nätverk och ska erbjuda många fördelar såsom högre ned- och uppladdningshastighet.

Nu meddelar organisationen att specifikationerna för 5G-standarden spikats, vilket innebär att de fullföljer sitt tidigare mål om att ha detta klart under 2017. Det handlar om Non-Standalone 5G (NSA 5G), som bygger på de existerande nätverken för 4G. Dessa väntas också bli de första som tas i drift under 2019.

Samarbetsorganisationen berättar att de kommer publicera de fullständiga specifikationerna under den kommande veckan och med hjälp av dessa kan tillverkare börja ta fram kretsar för 5G redan nu, för att leverera detta till kunder i form av nya enheter.

Så kallad Standalone 5G (SA 5G) är fortfarande under bearbetning och specifikationerna för denna ska vara färdiga till juni 2018. Denna standard kommer sedermera ersätta dagens 4G-nätverk helt och hållet.