Non-Fungible Token eller NFT har funnits sedan 2014 och fick sitt första uppsving med de digitala samlarkorten Cryptokitties 2017. För allmänheten var det dock 2021 som blev det stora genombrottet. Med blockkedjeteknik skapas unika digitala signaturer som kan representera digitala föremål. Saker som sålts som NFT:s är exempelvis tweets, bilder och videoklipp.

Ägandet av en NFT motsvarar innehav av ett äkthetscertifikat och innebär inget kopieringsskydd eller tillgång till originalverket. En bransch som hoppat på tåget med dessa certifikat är spelbranschen. Aktörer så som Konami, Ubisoft och Square Enix har på olika sätt hoppat på tåget men har fått utstå mycket kritik från kunder, media och sina egna anställda.

Kritiken som riktas mot NFT handlar ofta om att det skapats en värdebubbla där till exempel Twitter-grundaren Jack Dorsey sålde en NFT som representerade hans första tweet för dryga 26 miljoner kronor. Marknaden har liknats vid ett pyramidspel, det vill säga att värdet enbart ligger i att hitta nya betalande investerare – snarare än att tillföra faktiskt värde genom produkter eller tjänster.