I jakten på allt snabbare kretsar krävs krympningar av tillverkningstekniker för att få plats med fler och fler transistorer. Halvledarjätten TSMC står i centrum för pådrivandet av utvecklingen, där deras senaste nod på 4 nanometer används för Nvidias Geforce RTX 4000-serie "Ada Lovelace". Betydligt längre fram på vägen skymtas 1 nanometer, som fortfarande är i ett tidigt stadie.

I sällskap med Massachusetts Institute of Technology (MIT) och National Taiwan University (NTU) gjorde TSMC under 2021 ett genombrott. Den utmanande krympningen upptäcktes möjliggöras med hjälp av vismut (Bi), eftersom metallen minskar problemen med hög resistans och strömläckage.

Nu rapporterar Taiwan News (via EDN) att TSMC planerar en fabrik för tillverkning av kretsar på 1 nanometer. Fabriken ska ta plats i Longtan-distriktet i staden Taoyuan, där TSMC i dagsläget har två anläggningar för paketering och testning av halvledare. Noden är dock fortfarande långt ifrån redo, och det kommer dröja ett flertal år innan tekniken letar sig ut genom massproducerade kretsar.

Samtidigt står TSMC:s tillverkningsteknik på 3 nanometer precis runt hörnet, och massproduktionen väntas rulla igång mot slutet av året. Längre fram väntar N3E, en vidareutvecklad 3 nanometer, mot andra halvan av 2023. Långt bort på horisonten syns 2 nanometer, som väntas dröja ända till 2025.