Panasonic – annan tillverkning ger förändringar

tab_3_Panasonic_2023-tabell.png
tab_3_LG_2022-tabell.png
tab_3_Hisense_2023.png
tab_3_TCL_2023.png
tab_3_Sony_2023-tabell.png
tab_4_Samsung_2023-tabell.png
tab_3_Philips_2023-tabell.png

Panasonic är den strävsamma japanen som håller sig kvar när tidigare namnkunniga japaner som Sharp, Hitachi, Toshiba och JVC helt enkelt kastat in handduken och istället licensierat ut sitt varumärke till OEM-byggare. Tillsammans med Sony står Panasonic för konsekvens och kunnandet som bygger på decennier av att konstruera kameror och utrustning som också används för produktion av de filmer, tv-serier och den sport vi sedan reproducerar på TV:n. Inte helt olikt Sony alltså.

Panasonic är därför lik Sony på just samma sätt fast de tar en liten annan approach till hur de förmedlar bilden. Givetvis förenklat men det går att sammanfatta som att där Sony prickar in nyanser kommer Panasonic att pricka in kontraster. Det är lite mer skjuts och punsch i bilden från Panasonics TV-apparater vilket kan viktas mot Sonys ofta lite lugnare förmedling av bild. Det gör att Panasonic också kan liknas med Philips OLED-filosofi med en kontrastrikt bild bara att Panasonic är betydligt bättre på färgprecision.

Som aktör på marknaden är Panasonic andel på marknaden ganska liten och ofta förbisedd då få av de stora brunvaruförsäljarna väljer andra märken. Du finner Panasonic främst i den mindre och specialiserade butikerna. Panasonic är ett Premium-märke, precis som Sony och de kostar mer men håller också kvaliteten uppe.

Panasonic_topp.jpg

Mycket av 2023-utbudet är en upprepning av 2022 med snarlika skillnader och detaljer runt modeller och skillnader mellan storlekar. Nyheterna för 2023 är som följer:

  • Panasonic inför 5 års garanti på alla TV-apparater. Gäller alla TV-apparater köpta från den 1/4–2023 och 60 månader framåt.

  • Toppmodellen MZ2000E får MLA-filter, Micro Lens Array på 55 och 65 tum. Det kommer inte på 77 tummaren.

  • MZ800E-serien är en OLED med 60 Hz som högsta frekvens och den kör Google TV.

  • Panasonics eget smartsystem, My Home Screen version 8.0 sitter i toppmodellerna. Tidigare känt som Firefox OS.

  • Även Android/Google TV på enstaka modeller, samt Amazons Fire OS på några andra, plus något enkelt linux-system på basklassmodellen. Ja det är rörigt.

  • Game Control Board och Game Mode Extreme, är utökade spellägen vilka ska nu finnas på 2023-modellerna ned till OLED MZ980-modellen samt MX950E och MX940E. Game Control Board-funktionen beskrevs först på 2022-modellerna men fanns inte på de Europeiska varianterna.

  • HDMI VRR certifierat av både AMD och Nvidia ned till OLED MZ980-modellen och AMD Freesync med MX950E och MX940E.

  • Bildprocessorn HCX Processor Pro AI med adaptiv Filmmaker Mode samt HDR10+ Adaptive på OLED MZ-modellerna ned till MZ980 samt MX950 och MX940. Oklart hur viktigt detta är i praktiken. Tanken är att anpassa ljuset och färgerna efter rummet via ljussensor.

  • Panasonics modeller heter E i slutet som i ”Europa”. Vissa butiker listar med och utan denna bokstav. Det är samma produkt.

  • Panasonics lansering är generellt senare på året mot hösten. Nyheterna här lär sjunka i pris först senare under 2024.

Panasonics fjärrkontroller

Panasonic_fjarr.jpg

Modellerna i "tusen-serien" med Master-klassade OLED paneler får en silverfärgad fjärrkontroll. Övriga modeller i "hundra-serien" har en svart fjärrkontroll. Den exakta modellen varierar däremot ju enklare modell det rör sig om. Bland annat MX800 och MZ800 rapporteras komma med annan fjärrkontroll och bilder på dessa saknas.

Panasonic_MZ2000E.png

MZ2000E är metallisk och brutal ljusstyrka

MZ2000E är vad Panasonic kallar Master OLED Ultimate och 2000-serien har länge varit flaggskeppet som slåss om titeln som årets bästa TV. Jag har testat varje generation (väntar på MZ2000E när jag skriver detta) och modellen har alltid imponerat. Designen är mattsvart, metallisk och fysiskt tung och ger ett industriellt och närmast brutalistiskt intryck.

Historiskt har Panasonic sedan 2019 tagit LG:s WOLED-panel där de med en förbättrad kylning kan öka ljusstyrkan något och viktigare: faktiskt hålla ljusnivåerna uppe längre perioder utan att panelen blir för varm. Detta påverkar också hur retention som snabbare klingar av panelen när man kört exempelvis testbilder i långa perioder.

För 2023 väljer Panasonic MLA-filtret, Micro Lens Array, för högre ljusstyrka men endast på 55 och 65 tum. Panasonic hävdar 1400 nits ljusstyrka vilket brukar vara ärliga siffror och nivån speglar också mätbara nivåer från närmaste konkurrenten LG OLED G3. Det återstår att se om MZ2000E dras med samma problem som G3-modellen med att det är svårt att få ned ljusstyrkan till studionivåer för de mörkaste rummen.

77-tummaren har av okänd anledning inget MLA-filter utan förblir en Master OLED Pro-panel likt LZ2000E-modellen från 2022. Den rör sig fortfarande mot höga ljusnivåer och 1 000 nits i SDR.

Utöver de bildtekniska funktionerna fortsätter MZ2000E med sitt inbyggda Dolby-Atmos-system med uppåtriktade högtalare. Det är ett av de bästa inbyggda ljudsystemen på marknaden och det finns även en subwoofer-utgång- Nackdelen är att det gör själva TV:n allt annat än tunn. Detta ihop med den brutalistiska och kantig designen gör att en del som rynkar på näsan.

LZ2000E säljs fortfarande och som regel till lägre pris. För 77-tummaren är det jämförbar bildkvalitet för LZ2000E. 2023-modellen MZ2000E tillför främst den nyare versionen av operativsystemet och det nyare spelläget. För 55 och 65 tum är det däremot förstås fördel med ljusstyrkan för 2023-modellen. Ifall fokus är bildkvalitet och betoning på kontrastrik bild kommer de båda kunna axla rollen som toppen av toppklassen.

Panasonic_MZ1500E.png

MZ1500E är samma kvalitet i enklare paket

MZ1500E-modellen stannar på ”Master OLED Pro”-nivån och får inga MLA-filter. Även Dolby Atmos-systemet plockas bort medan den interna 2.1-soundbaren stannar kvar vilket slimmar ned systemet en hel del. Modellen använder inte MLA-filtret men är överlag ljusstarkare och uthålligare än den genomsnittliga WOLED-panelen tack vare den bättre kylda panelen.

42 och 48 tum och de är inte lika ljusstarka som följd av mindre panelstorlek och kallas då endast ”Master OLED”. De saknar även soundbaren som följd av storleken.

LZ1500E från 2022 är där närmast jämbördig sånär som versionen på operativsystemet och utökade spelläget. Är det bildkvalitet du behöver är de alltså direkt jämförbara.

LZ1000E från 2022 är samma paneler där soundbaren är bortplockad. Samma svar där och båda LZ-modellerna är typiska 2022-modeller som är båda lika effektiva för bildkvaliteten.

Ifall vi buntar ihop MZ2000E, MZ1500E, LZ2000E, LZ1500E och LZ1000E kommer samtliga att leverera hög ljusstyrka och ha en kontrast i bilden som är steget ovanför den genomsnittliga WOLED-modellen och är nära QD-OLED-modellerna. Alla kan ses som toppen av toppklassen. MZ2000E i 55 och 65 tum kommer vara steget över i fråga om ljusstyrka och det kommer ha effekt på bilden. Sedan är skillnaderna mest operativsystemet och spelläget.

Panasonic_MZ980.png

MZ980/MZW984 är vanlig WOLED-panel

MZ980E och MZW984E (olika beteckningar på samma modell) har inte denna kylning av panelen utan är mer reguljära WOLED-paneler och därför inte lika ljusstarka eller uthålliga. Själva bildprocessningen HCX Processor Pro AI och övriga funktionerna är kvar inklusive certifierad VRR och nya spelläget. Ljudsystemet är också lite enklare.

Det man tappar mot ovan nämnda modeller i ”tusenserien” med Master OLED-paneler är just den där extra förmågan till ljusstyrka, kontrast och uthållighet som den bättre kylda panelen ger. Detta plus då förstås sådant som enklare ljud. Överlag är det fortfarande Panasonics karaktär och konsekvens på bilden och därmed fortfarande toppklass. Bara klivet ned från absoluta toppen.

LZ980E från 2022 följer samma mönster som tidigare modeller. Samma grundkvalitet som 2023-modellen i fråga om bilden. Vad du missar ändringen i mjukvaran likt nya spelläget och adaptiv HDR10+ och adaptiv Filmmaker Mode.

Panasonic_MZ800E.png

MZ800E blir 60 Hz och Google

En oväntat enklare OLED-modell blir MZ800E som droppar 120 Hz-funktionen med endast 4K/60-kapabla anslutningar och en enklare bildprocessor, 4K Colour Engine Pro vilken då tappar nyheterna nämnda ovanför, inklusive spelläget som inte är lika viktigt med max 60 Hz som inmatning. Istället får den Google TV som operativsystem.

Panasonic_MZ800E_kontakter.jpg

MZ800E har ryktats vara byggd av Vestel. Tittar man på baksidan har MZ800E flera kontakter, nätverk, antenn, optiskt ljud, hörlur och USB riktade bakåt enligt Panasonic egna bilder och precis den layouten har många Vestel-byggen. Nu kan Vestel bygga gedigen hårdvara och kan då Panasonic tillföra sin bildbehandling på detta, så ja, varför inte? Det är ännu inte något känt om praktisk prestanda på denna modell. Samtidigt ska priset viktas mot en beprövad konkurrent likt exempels LG OLED B3 där du verkligen vet vad du får för pengarna.

Panasonic_LCD.jpg
Panasonic_MX950E.png

MX950E och MX940E introducerar mini-LED och FALD

MX950E tar till Mini-LED, kapabelt ljudsystem och alla de tekniska främst mjukvarubaserade finesserna från HCX Processor Pro AI likt HDR10+ och Filmmaker Adaptive, Modellen har också det utökade spelläget med AMD-Freesync för 4K/120 Hz. Detta är så att säga LCD-versionerna av Panasonics OLED-modeller. Modellen kommer i 55 och 65 tum. Ljusstyrkan ska vara lyft från tidigare års modeller.

MX940E, kallas också MXW944 i norden fyller den mindre nischen med 43 och 50 tum, har ett enklare ljudsystem och använder en FALD med traditionella lysdioder vilket därmed torde ge lägre ljusstyrka.

Föregående års Panasonic har använt andra paneler med en smartare form av Local Dimming som baseras på den vertikala synksvepet. Det systemet har fungerat väldigt bra utan att dra med nackdelar likt blooming. Här verkar det vara mer traditionellt FALD med och utan mini-LED. Återstår att se vilken effekt det har i praktiken.

Där kan LX940E-modellen från 2022 vara ett alternativ då har den typen av bloomingfria local dimming. Den modellen kommer sakna de nämnda fördelarna med den nya mjukvaran och nya spelläget.

Panasonic_MX800E.png

MX800E kör Amazon Fire TV

MX800E spretar iväg med en 60 Hz-panel och det för Europa ovanliga valet av Amazon Fire TV som operativsystem. Modellen ska också ha en annan fjärrkontroll. Annars en mer reguljär LCD mellanklass. Modellen behåller Panasonics enklare HCX Processor och kan därför vara mer lik äldre Panasonic-modeller förutom operativsystemet. Modellen finns i 85 tum vilket är en ovanlig storlek för Panasonic.

Guide_strecket.png

MX700/710E är den enklare varianten med ljussvagare panel och istället Google TV. Intressant nog får den VRR, men med 60 Hz-panel är VRR rätt begränsat i nytta.

MX600E är en basklassmodell som då får den fjärde varianten på operativsystem baserat på Linux, eventuell Foxxum då detta använts förut.

2022-modellerna LX700E och LX600E bör vara jämförbara. Det är ont om tester på den här kategorin modeller. Min tidigare erfarenhet av Panasonics enklare mellanklass är att de behåller konsekvensen för bildens ljus och färg fast då förstås begränsat av de enklare panelerna.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi kalibrering, installation och bortforsling av din gamla TV. Välkommen!

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.